Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Lecythidaceae Бразилски орех

Бразилски орех

от 11 май 2010г., обновено на 08 апр 2024г.
Редактор: д-р Биляна Петрова
Бразилски орех - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Бразилски орех (Bertholletia excelsa) представлява диворастящо, южноамериканско дърво, което се класифицира към семейство Lecythidaceae.

Бразилските орехи са едни от най-ценните недървесни продукти в Амазонка, но са изключително чувствителни към обезлесяването, поради техните сложни екологични изисквания. Дърветата произвеждат плодове само в необезпокоявани местообитания и не могат да се отглеждат в чисти насаждения. Те изискват големи местни пчели за опрашването на полузатворените цветя и разчитат единствено на агути (средни гризачи) за разпръскване на семената. Бразилските орехи се събират предимно в природата от местните хора. Много общини, основаващи се на горите, зависят от събирането и продажбата на бразилски ядки като жизненоважен и устойчив източник на доходи, а сладките ядки осигуряват протеини и калории за племенните, селските и дори градските бразилци. Местните амазонки използват празните шушулки като контейнери и приготвят кората за лечение на чернодробни заболявания.

Устройство на бразилски орех

Бразилският орех достига височина 50 метра, с диаметър на ствола от 1 до 2 метра, което го прави едно от най-големите дървета в тропическите гори на Амазонка. Той може да живее 500 години или повече, а според някои доклади често достига 1000 г. Стъблото му е право и често без клони до половината от височината на дървото, с голяма появяваща се по-нагоре корона с дълги клони, извисяващи се над околната растителност, включително други дървета.

бразилски орех

Изображение: M. C. Cavalcante, F. F. Oliveira, M. M. Maués, and B. M. Freitas, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Кората е сива и гладка. Листата са широколистни, редуващи се, прости, целокрайни, продълговати, дълги 20-35 см и широки 10-15 см. Цветовете са малки, зеленикаво-бели, събрани в метличести съцветия 5-10 см дълги. Всяко цвете се състои от - широколистна чашка, шест неравни кремави венчелистчета, и многобройни тичинки, обединени в широка, с форма на качулка маса.

Плодовете са тежки, наподобяващи капсула с тегло до 2 кг., в която са разположени като ветрило 20-ина кафяви семена, покрити със здрава черупка. Бразилските орехови дървета произвеждат плодове почти изключително в девствените гори, тъй като в нарушените гори липсват пчелите от рода Bombus, Centris, Epicharis, Eulaema и Xylocopa, които са единствените, способни да опрашват цветята на дърветата в различни области и по различно време на годината. Плодът отнема 14 месеца, за да узрее след опрашването на цветята. Бразилските орехи са събрани от насаждения, но производството е ниско и в момента не е икономически изгодно.

Плодовете са с твърди стени и сферична форма, с големина от 8-18 см в диаметър, които наподобяват големи кокосови орехи, висящи в краищата на дебелите клони на дървото. Могат да тежат до 2,3 кг и съдържат 12-24 ядки или семена, които са подредени като части от портокал, с дължина 4-5 см. Имат твърда, дървесна черупка с дебелина 8-12 мм. Едно зряло дърво ще произведе повече от 300 плода, които узряват и падат на земята от януари до юни. Месото се събира от горския под и семената се изваждат, изсушават на слънце и след това се измиват и изнасят, докато са още в черупките си. Кафявата им обвивка е много твърда и има три страни.

Капсулата съдържа малък отвор в единия край, който позволява на големите гризачи като агути да го гризът отворен. Те изяждат някои от семената, докато заравят други за по-късна употреба. Някои от тях могат да покълнат в нови бразилски дървета. Повечето от семената "засадени" от агутисите в сенчести места дават млади фиданки, на които може да се наложи да чакат години, в състояние на латентност, за да падне основното дърво и слънчева светлина да достигне до тях, за да започнат отново да растът. Съобщава се, че маймуните капуцини отварят ядките с камък като наковалня.

бразилски орех

Изображение: Lior Golgher, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons; P. S. Sena, edited by User:RoRo, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Разпространение на бразилски орех

Бразилското орехово дърво е родено в Гвианите, Венецуела, Бразилия, Източна Колумбия, Източно Перу и Източна Боливия. То се среща като разпръснати дървета в големи гори на бреговете на река Амазонка, Рио Негро, Тапайос и Ориноко.

Използваема част на бразилски орех

Употребяват се ядките на растението.

Химичен състав на бразилски орех

От растението са изолирани следните вещества

  • голямо количество селен и вит. С;
  • белтъчини;
  • омега 3-мастни киселини и витамин А, В1, В2;
  • желязо.

бразилски орех

Изображение: Nando cunha, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Бразилските орехи съдържат малки количества радий, радиоактивен елемент, в около 1-7 nCi / кг или 40-260 Bq / кг, около 1000 пъти по-високи, отколкото в други общи храни. Според асоциираните от Oak Ridge университети, това не се дължи на повишени нива на радий в почвата, а на "много обширната коренова система на дървото."

Бразилските орехи съдържат 14% протеини, 12% въглехидрати и 66% мазнини. 85% от калориите им идват от мазнини, а количество от 100 грама ядки осигурява 656 калории. Мастните компоненти са 23% наситени, 38% мононенаситени и 32% полиненаситени. Поради високото им съдържание на полиненаситени мазнини, предимно омега-6 мастни киселини, бразилските орехи с черупки могат бързо да гранясат.

В хранително отношение, бразилските орехи са отличен източник на диетични фибри, различни витамини и минерали. Количество от 100 грама има богато съдържание на тиамин, витамин Е, магнезий, фосфор, манган, цинк. Бразилските орехи са може би най-богатият диетичен източник на селен.

Лечебни свойства и приложение на бразилски орех

Свойства на билката

  • антиоксидантно;
  • общоукрепващо;
  • благоприятстват обмяната на въглехидратите и мазнините;
  • помагат за понижаване нивото на холестерола;
  • укрепва сърдечно-съдовата и кръвоносната системи (особено при хора, страдащи от нарушена мастна обмяна или пациенти след инфаркт);
  • нормализира нивото на кръвната захар;
  • подпомага дейността на нервната тъкан.

Състояния и заболявания, при които се прилага бразилски орех

  • препоръчва се при заболявания като язва, гастрит, анемия;
  • с цел укрепване на костите и зъбите;

Къде се използва бразилският орех?

  • в медицината;
  • в козметичната промишленост;
  • в хранителната промишленост;
  • в часовникарството;
  • за производство на бои.

Интересно за бразилския орех

В Бразилия е незаконно да се отсича бразилски орех. Плодовете му, понеже са много тежки и твърди, при което когато падат, те представляват сериозна заплаха за превозните средства и хората, преминаващи под дървото. Плодовете на бразилските орехи потъват в сладка вода, което може да доведе до запушване на водни пътища в крайречните райони.

бразилски орех

Изображение: Scalpelman, CC0, via Wikimedia Commons

През 2014 г. световното производство на бразилски орехи (с черупки) е 95 000 тона, което остава постоянен годишен обем от 2009 г. Най-големите производители са Боливия (47% от световната стойност) и Бразилия (40%), а САЩ са най-големият вносител, с 9% от световния обем на производството.

Бразилските ядки за международна търговия се добиват главно от диви реколти в тропическите гори. Това е напреднал модел за генериране на доход от тропическа гора, без да бъде унищожена. Но дърводобивът е значителна заплаха за устойчивостта на бразилските дървета.

Анализът на дървесните етапи в районите, където се събират орехите, показва, че умереното и интензивно събиране отнема толкова много семена, че не са достатъчни, за да заменят по-старите дървета, когато умрат. Местата с леки събирания са имали много млади дървета, докато обекти с интензивни събирателни практики почти не са имали млади дървета.

Европейският съюз е наложил строги правила за вноса от Бразилия на бразилските ядки в техните черупки, тъй като е установено, че черупките съдържат високи нива на афлатоксини, което може да доведе до рак на черния дроб.

Бразилските ядки са обща съставка в смесените ядки. Поради големия си размер те са склонни да се издигат на повърхността над другите при принудителни вибрации по време на транспортиране - пример за гранулирана конвекция, която по тази причина често се нарича "ефект на бразилския орех".

Масло от бразилски орех

Маслото от бразилско орехче съдържа 75% ненаситени мастни киселини, съставени основно от олеинова и линолова киселини, както и от фитостерол, бета-ситостерол и мастноразтворим витамин Е.

Мастните киселини в бразилското орехово масло

  • палмитинова киселина 16-20%;
  • палмитолеинова киселина 0,5-1,2%;
  • стеаринова киселина 9-13%;
  • олеинова киселина 36-45%;
  • линолова киселина 33-38%;
  • наситени мазнини 25%;
  • ненаситени мазнини 75%.

Освен с употребата на храна, маслото от бразилски орехи е известно и с използването си като лубрикант в часовници, за изработване на бои за художници, както и в козметичната индустрия.

бразилски орех

Изображение: Quadell, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Други употреби на бразилски орех

Бразилските ядки обикновено се консумират сурови или бланширани и имат високо съдържание на протеини, диетични фибри, тиамин, селен, мед и магнезий. Маслото често се използва в шампоани, сапуни, балсами за коса и продукти за грижа за кожата.

Гравюрите в бразилските орехови черупки се използват като декоративни бижута от местните племена в Боливия. Поради твърдостта си, черупката му често се пулверизира и използва като абразив за полиране на материали като метали и дори керамика (по същия начин се използва бижутерски руж).

Дървесината от бразилските орехови дървета е с отлично качество, но дърводобивът е забранен от закона във всичките три страни производителки (Бразилия, Боливия и Перу). Незаконният добив на дървен материал и разрешителни за заемане на земя, представляват постоянна заплаха за дървесния вид.

Заглавно изображение: Bolbras, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

4.2/5 15 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

ЖАН Д'АРСЕЛ КРЕМ ЛИФТИНГ КОМФОРТ 50 мл.
154.00лв.

ЖАН Д'АРСЕЛ КРЕМ ЛИФТИНГ КОМФОРТ 50 мл.

Безплатна доставка за България!
СЕЛЕНОГИН таблетки * 60 WEDO
39.00лв.

СЕЛЕНОГИН таблетки * 60 WEDO

КАРОТЕН ИНТЕНЗИВЕН ГЕЛ ЗА ТЕН ГОЛД 150 мл
31.30лв.

КАРОТЕН ИНТЕНЗИВЕН ГЕЛ ЗА ТЕН ГОЛД 150 мл

ПЮРВИТАЛ ПОЛЕКС капсули * 50
20.80лв.

ПЮРВИТАЛ ПОЛЕКС капсули * 50

Библиография

https://en.wikipedia.org/wiki/Brazil_nut
https://pfaf.org/USER/Plant.aspx?LatinName=Bertholletia+excelsa
https://www.britannica.com/topic/Brazil-nut
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15212486

Коментари към Бразилски орех

От сайта (1)
Напиши коментар 1 коментар
  1. elena 
    на 16 February 2011 в 17:32
    ot izvestno vreme nasam si hapvam ot brazilskiq oreh,zashtoto razbrah che e mnogo polezen .Preporachvam go na vseki

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Група Еудикоти (Eudicots)
  • Клон Астериди (Asterids)
  • Разред Ericales
  • Сем. Lecythidaceae
  • Подобрете храносмилането с мляко от бразилски орех, кокос и фурма
  • Бразилски орех
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Тинктура от черен орех с вит. С - за лек

преди 2541 дни, 9 часа и 24 мин.

Как да позная хубавия кокосов орех?

преди 2911 дни, 4 часа и 12 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 7 часа и 7 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 22 часа и 7 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 22 часа и 19 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 22 часа и 26 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Бразилски орех Бразилски орех

Бразилски орех

от 08 юли 2019г. Прочети повече
Подобрете храносмилането с мляко от бразилски орех, кокос и фурма Подобрете храносмилането с мляко от бразилски орех, кокос и фурма

Подобрете храносмилането с мляко от бразилски орех, кокос и фурма

от 19 сеп 2016г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival