Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Природата ни лекува дори когато само я гледаме

Природата ни лекува дори когато само я гледаме

Природата ни лекува дори когато само я гледаме - изображение

Освен всички лечебни дарове, които черпим от природата под формата на билки и растения, тя има силата да ни лекува и само, когато се докосваме до нея.

Животът на съвременния човек е изтъкан от седене пред компютъра, пътуване по натоварените улици, изпълнение на безкрайни ангажименти и тичане между работното място и дома. Вследствие на всичко това хората са по-изнервени, мудни и болнави. Когато ни заболи нещо, бързо пием болкоуспокояващо, а когато сме нервни, вземаме успокоително. Като резултат от този нездравословен живот ние се отдалечаваме от първичното - а именно - от природата.

Особено ползотворен, но не и разпространен метод за лечение е ландафтотерапията /пейзажно лечение/ - възстановяване на здравето на болния чрез пребиваването му сред природата.
За съжаление много хора подценяват  ползата от този метод и не изпитват достатъчна необходимост да прекарват времето си сред паркове, планини, поляни. По-лесно е да отидем на фитнес в свободното време или да изгледаме някой филм, вместо да се насладим на докосването на свежия въздух и росната трева.

Ландшафтът въздейства върху организма по различни начини:

- механични /вятър, атмосферно налягане/
- топлинни и радиационни /излъчвания от земята, слънчева радиация/
- химични /аромати от растения, пръст, дъжд/
- електромагнитни /йонизация на въздуха/

Тези фактори влияят върху сетивата ни и върху централната нервна система. Нормализира се дейността на главния мозък, от което идва и цялостното положително влияние върху организма. Дори най-краткото общуване с природата премахва напрежението, което трупаме, подобрява настроението ни и усещаме прилив на енергия.

Ако човек придобие навика всяка седмица да се откъсва от ежедневието и натоварения град поне за един ден, това гарантира по-добра работоспособност и по-крепко здраве. Ще успее да се зареди с енергия за следващите дни и да се чувства значително по-бодър и енергичен. Организмът има физическа нужда да се докосне до естествената си среда, именно затова този, на пръв поглед обикновен метод води до много положителни промени. Кожата става по-свежа, очите отпочиват, кръвообръщението се нормализира, умът става по-бистър. Явленията в природата са най-силните възбудители на жизнените функции, така че почти не остава място от нас, което да не успее да почерпи от положителното влияние на природата.
Психо-емоционалното състояние на организма е най-благоприятно повлияно от срещата ни с естественото. Седнете на тревата, отпуснете сетивата си, поемете дълбоко въздух, вгледайте  се в хоризонта, замълчете и помечтайте. После се разхождайте и разговаряйте спокойно с някой любим човек. Специалистите твърдят, че така се подмладяваме и удължаваме живота си. Затова се възползвайте колкото се може по-често от това достъпно и блажено удоволствие.

Нека не разчитаме само на изкуствените методи, а да се връщаме по-често към естествената си среда, за да черпим енергия, здраве и красота от нея.

За Framar.bg: списание Здраве от природата

4.7, 20 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиРецептиПроизводителиПсихологияНовиниХранене при...История