Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Магарешко мляко - възраждане на един древен еликсир на живота

Магарешко мляко - възраждане на един древен еликсир на живота

Магарешко мляко - възраждане на един древен еликсир на живота  - изображение

Млякото е биологична течност, синтезирана така, че да покрие всички хранителни нужди на новороденото на съответния бозайник. Следователно, съставът на млякото при всеки вид е различно, в зависимост от потребностите на новороденото. И макар че, съществуват редица изследвания върху състава на кобилешкото мляко, наскоро широк интерес сред алерголози и диетолози предизвика и магарешкото мляко.

Магарешкото мляко в древния свят е смятано за еликсир за дълъг живот, панацея за различни заболявания, както и мощен тоник за подмладяване на кожата.

Гръцкият лекар Хипократ (460-370 г. пр.н.е.) е първият, който описва лекарствените добродетели на магарешкото мляко и го е предписвал като лек за разнообразна гама от заболявания, включително проблеми с черния дроб, инфекциозни заболявания, треска, кървене от носа, отравяне, болки в ставите и рани.

 

 

Римският историк Плиний Стари (Gaius Plinius Secundus) (23-79 г.) също пише подробно за здравословните ползи на магарешкото мляко. В енциклопедичните си трудове, той добавя ползата от магарешко мляко при умора, нарушения на зъбите, бръчки по лицето, язва, астма и някои гинекологични заболявания.

 

 

 

През вековете, лечебните свойства на магарешкото мляко продължават да бъдат признавани. През 1800 година, магарешкото мляко е използвано в болница за деца в Париж, за да се подпомогне възстановяването на деца с вродени или заразни болести. Интересът към магарешкото мляко нарасна значително, след като папа Франциск съобщава, че консумацията на магарешко мляко го кара да се чувства отново като дете.

В съвременния свят, магарешкото мляко също е признато като изключително полезно и здравословно:

  • При деца с млечни алергии;
  • Като заместител на кърмата (ако това се налага).
  • При хора с екзема, псориазис, както и за лечение на някои кожни заболявания при кърмачета.
  • За лечение на астма и респираторни проблеми при бебета.
  • Като източник на витамини В, В12 и С, както и на хранителни вещества. Съдържа над 60 пъти повече витамин С, отколкото това в кърмата.
  • Изключително богато е на калций и осигурява оптимална здравина и правилно развитие на костната система при бебета и деца. Намалява риска от развитие на остеопороза при възрастни.
  • Бедно е на мазнини и протеини, но е богато на минерали и витамини, което го прави подходящо за редуциране на телесното тегло.
  • Представлява една от най-добрите пробиотични и функционални храни.

Състав на магарешкото мляко

Освен млечните протеини, млякото съдържа различни биоактивни съединения със специални свойства, които са свързани с развитието, растежа и приспособяването на новороденото. Основните антимикробни протеини в магарешкото мляко са имуноглобулини, лактоферин, лактопероксидаза и лизозим.

Имуноглобулините (IgG, IgM и секреторни IgA) помага на организма да се справя лесно с вирусни и бактериални инфекции. Те притежават специфичен начин на действие, включващ антиген-антитяло реакции. Останалите три антимикробни протеина (лактоферин, лактопероксидаза и лизозим) не са специфични защитни фактори и техния антимикробен механизъм на действие е сходен.

Лактоферинът, наричан още лактотрансферин е желязосвързващ протеин намиращ се в млякото, слюнката, сълзите и слузните секрети. На способността на лактоферина да се свързва с железните йони в околната среда, се преписва бактериостатичния ефект на тези секрети. Лактоферинът потиска растежа на много видове грам-отрицателни и грам-положителни бактерии, както и някои видове гъбички и дрожди.

Лактопероксидазата е хем-съдържащ протеин, който катализира окислителна реакция, включваща водороден прекис и функционира като компонент на системата за защита на гостоприемника. Лактопероксидазната система е известна с ефекта да предпазва суровото мляко от развала и се използва в производството на много млечни продукти.

Лизозимът проявява антимикробна активност чрез хидролиза на гликозидните връзки на мукополизахаридите в бактериалната клетъчна стена. Заедно с други пептиди, включително имуноглобулини, лактоферини, лактопероксидаза, са активни и в бебешкия храносмилателен тракт, където намаляват щетите от стомашно-чревни инфекции.

Магарешко мляко като алтернатива на майчиното мляко

Свойствата и качествата на магарешкото мляко са изследвани сравнително по-малко, спрямо това на останалите животни (особено селскостопанските), но през последните години множество изследвания и инвестиции са насочени в тази посока, именно поради установяването на близкия състав между магарешкото мляко и майчината кърма:

 

Магарешко мляко

Кърма

рН

7.0-7.2

7.0-7.5

Протеин (г/100г)

1.5-1.8

0.9-1.7

Мазнини (г/100г)

0.3-1.8

3.5-4.0

Лактоза (г/100г)

5.8-7.4

6.3-7.0

Пепел (г/100г)

0.3-0.5

0.2-0.3

Казеин (г/100г)

0.64-1.03

0.32-0.42

Суроватъчни протеини (г/100г)

0.49-0.80

0.68-0.83

Според клинични проучвания, магарешкото мляко може да служи като добър заместител на майчината кърма (при случаите, в които това се налага) в храненето при деца с тежка IgE-медиирана алергия към млечния протеин. За тези пациенти, магарешкото мляко е не само полезно, но също така и по-безопасно в сравнение с млякото, получено от други видове бозайници. В голяма степен, това се дължи на сходството в съдържанието и вид на протеиновите фракции (белтъци).

Една от основните разлики между магарешкото (кобилешкото) мляко и останалите животински млека (краве, козе, овче, биволско) е в съотношението и вида на основния белтък. При повечето животински млека, това е казеинът (представлява над 80 % от всички белтъци), който е свързан в казеин-калциев комплекс. Разпадът на този комплекс (под влияние на сирищни ензими и киселини) и образуването на казеинови коагулати стои в основата на абсорбцията на млечния белтък в храносмилателния канал, както и в „пресичането” на млякото при производството на сирене. В магарешкото и кобилешкото мляко (също и в майчината кърма) основният белтък е албуминът. Поради това, тези млека се означават като албуминни, а останалите животински млека – казеинни. Албуминът се абсорбира в значително по-голяма степен през стомашно-чревния тракт.

Друг факт, в подкрепа на сходството между магарешкото мляко и кърмата е, че устройството на стомаха на магарето (еднокамерен стомах) е по-близко до това на човек - респективно, обработката и абсорбцията на млякото е по-сходно, за разлика от многокамерния стомах на преживните животни, при които обработката и усвояването на млякото е свързано с наличие на специфична микрофлора (бактерии).

Лизозимът в магарешкото мляко е представен в две изоформи, различаващи се в три аминокиселинни замествания (позиция 48, 52 и 61). Концентрацията на лизозим в майчиното мляко нараства силно след втори месец на кърмене, което предполага, че този ензим играе важна роля в борбата с инфекциите при кърмачета в късния кърмачески период.

Съдържанието на лактоза в магарешкото мляко е подобно на това в майчината кърма и е много по-високо, спрямо това в кравето мляко. Високото съдържание на лактоза е отговорно за вкуса му и улеснената чревна абсорбция. Това пък е причина за по-висока усвояемост на калция, нужен за правилната минерализация на костната система на кърмачето.

Магарешкото мляко се отличава със значително по-ниско общо съдържание на мазнини спрямо майчиното мляко, но показва високо съотношение на линолова и линоленова киселини (съответно 9.0 грама/100 грама и 5.1 грама/100 грама) към общото количество мастни киселини, в сравнение с млякото на преживните животни, при които тези стойности са по-ниски. Възможно е, обаче да се наблюдават известни вариации на стойностите на мазнините, което най-вероятно е свързано с храната или индивидуални различния на животното. Някои клинични проучвания предполагат, че общото съдържание на мазнини в магарешкото мляко може да бъде допълнително обогатено със средноверижни триглицериди с цел окончателното съдържание на мазнини да се доближи до това на майчиното мляко.

Минералният състав на магарешкото мляко е близък до този на кърмата, с изключение на високото ниво на калций и фосфор, но като цяло, съотношението калций-фосфор е сходно.

Нужно е да се отбележи, че млякото произведено в първия месец на кърмене на магаренцето, когато тя е единственият хранителен източник за него, е с най-богато съдържание на микроелементи. След първия месец, минералният състав на млякото значително намалява, но като цяло, хранителният състав остава по-близък до майчиното мляко, спрямо който и да е друг бозайник. Това дава основание, магарешкото мляко да се използва не само като заместител на майчиното мляко при алергични деца, но и като нова диетична храна за човешка консумация.

Магарешко мляко при деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Механизмът на толерантност към магарешкото мляко при деца с алергия към краве мляко, може да бъде свързан със специфичните нива на основните алергични компоненти. Един от основните алергени при деца е бета-лактоглобулин, който е основен суроватъчен протеин в кравето мляко и отсъства в майчината кърма. В магарешкото мляко, съдържанието на бета-лактоглобулин, е приблизително 40 % от общото количество суроватъчен протеин, което е изключително по-ниско, спрямо това в кравето мляко. Това прави магарешкото (и кобилешкото) мляко изключително хипоалергенно.

Магарешкото мляко притежава три генетични варианта на бета-лактоглобулин: един, в който се съдържат 3 аминокиселинни реактивни групи и други, съдържащи по две аминокиселинни реактивни групи. Също така, в магарешкото мляко бета-лактоглобулинът е мономер, докато в млякото на преживните животни е димер.

Магарешко мляко за сияйна кожа

За никого не е тайна, че живеем в свят, пренаситен от замърсен въздух, вода и почва. Това прави изключително трудно да поддържаме кожата си здрава и сияйна. И въпреки че, съществуват немалко козметични средства, посредством които кожата да изглежда съвършена, от изключителна важност е да намерим нещо, което да задържи блясъка и сиянието на младата кожа за възможно по-дълго време, а не изкуствено да я прави такава. Време е да се обърнем към миналото, където може да открием полезни средства и практики.

Според легендата, египетската принцеса Клеопатра всеки ден се е къпала във вана с магарешко мляко, за да запази кожата си красива и млада, а нужното количество мляко е осигурявано от 700 женски магарета. Вярвало се е, че магарешкото мляко прави кожата по-деликатна, запазва своята белота и премахва бръчките по лицето.

Историята разказва още, че Попея Сабина (30-65г.), съпруга на римския император Нерон, също е била привърженик на магарешкото мляко и цели "войски" от магарета са я придружавали при пътувания, така че да може да й се осигури нужното количество.

Сестрата на Наполеон, Паулина Бонапарт (1780-1825 г.) също съобщава, че е използвала магарешко мляко в грижите за кожата.

В съвременния свят вече е установено, че магарешкото мляко съдържа голямо разнообразие от хранителни вещества и минерали, които не само са чудесно средство за подобряване на текстурата на кожата, но също така, са от важно значение за функционирането на организма. Една полезна комбинация от витамини А, В1, В2, В6, С, Д и Е, значително количество калций, магнезий и протеини прави кожата гладка и кадифена.

Магарешкото мляко има потенциал да подобри и кожната регенерация. Укрепва кожните тъкани и прави кожата по-гладка и стегната, което предотвратява редица кожни проблеми и заболявания.

Липсата на алергени в магарешкото мляко го прави подходящо за всеки тип кожа, особено такава, която е раздразнена от прекомерна употреба на грим и химикали.

Противотуморни свойства на магарешкото мляко

Наскоро е съобщено, че алфа-лактоалбуминът (съдържащ се в магарешкото мляко и кърмата) притежава противовирусни, противотуморни и анти-стресови свойства. По-специално, доказано е, че в майчиното мляко алфа-лактоалбуминът е под формата на комплекс с олеинова киселина, наречен HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells), за който се смята, че може да индуцира тумор-селективна апоптоза (клетъчна смърт). Това дава основание този комплекс да се счита за потенциален терапевтичен агент срещу различни туморни клетки.

Освен това, показано е, че алфа-лактоалбуминът притежава противовъзпалително действие, обусловено от потискане на циклооксигеназа-2 (СОХ-2 инхибитори) и фосфолипаза А2.

Според някои изследователи, магарешкото мляко може да намали риска от развитие на заболявания, свързани с напредване на възрастта, като остеопороза.

След всички тези ползи, може би най-логичен е въпросът, защо магарешкото мляко не е широко разпространено и достъпно? Отговорът се крие в неговото производство: Едно женско магаре произвежда средно по 300 мл мляко на ден (най-много 1 литър) и то, само през едната половина на годината, докато кравите доставят 30 пъти повече, през по-голямата част от годината. Освен това, за да произвежда мляко едно магаре, то трябва да бъде в постоянен контакт с малкото си, а доенето се прави ръчно, за разлика от същия процес при кравите, който е претърпял значителна механизация и контролиране от човека. Предвид изключителните полезни свойства и оскъдно производство, магарешкото мляко е много скъпо, а сиренето, произведено от магарешко мляко е един от най-скъпите млечни продукти в света. Нужни са около 25 литра магарешко мляко, за да се направи 1 кг сирене. Хората, консумирали магарешко мляко описват вкуса му като обезмаслено мляко със сладък, орехов вкус.

За разлика от Европа, където цената на магарешкото мляко е изключително висока, в Южна Америка то е широко разпространено и може лесно да бъде открито по уличните пазари. Въпреки високата цена обаче, трябва да се поясни, че 60 мл магарешко мляко на ден съдържа всичко необходимо за оптимална защита на организма.

Друго предизвикателство в тази индустрия е недостатъчната информираност на животновъдите и млекопроизводителите за стандартите на продуктите, начина на отглеждане, приложението на лекарства и ваксини при магарета, отглеждани с тази цел. Изясняването на тези въпроси може да направи възможно свободното предлагане на магарешко мляко в търговските обекти за хранителни стоки, подобно на другите млека и млечни продукти. Днес, различни европейски фирми предлагат магарешко мляко на прах, хранителни добавки, козметични продукти (сапуни, лосиони).

Източници:
http://indianhealthjournal.com
http://cdn.intechopen.com
http://www.ancient-origins.net
http://prettyyoungerskin.com
http://www.tsln.com

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлТестовеСнимкиЛюбопитноНовини