Повишени нива на млечна киселина в кръвта
Повишени нива на млечна киселина в кръвта е състояние, при което в кръвта се натрупва прекомерно количество млечна киселина (pH на кръвта е по-ниско от 7.35). Това може да бъде съпроводено с гадене, повръщане, хипервентилация, коремна болка, летаргия, безпокойство, анемия, хипотония, тахикардия, неправилен сърдечен ритъм.
Повишени нива на млечна киселина в кръвта може да се дължи на усилена физическа дейност, изгаряния, диабет, дефицит на глюкозо-6-фосфатаза, дефицит на пируват дехидрогеназа, прием на лекарствени медикаменти (Фенформин, Метформин), хипоксия, кръвоизлив, етанолова интоксикация, сепсис, шок, чернодробно заболяване, диабетна кетоацидоза, исхемия на червата, неходжкивон лимфом, бъбречни, белодробни, сърдечни заболявания, хроничен алкохолизъм, ракови заболявания, дехидратация, нарушена обмяна на веществата, вродена лактатна ацидоза, човешка цитохром-оксидазна недостатъчност, задух, недохранване, фумарова ацидурия, болестта на Вон Гайке (Won Gierke disease), синдром на Мийлс (Melas) и др.
Фумарова ацидурия (Fumaric aciduria) е метаболитно разстройство, при което е налице липса на ензима фумараза, което е резултат от увреждане на гените. Това води до липсваща или намалена способност на организма да преобразува фумарата в малат, като това е съпроводено с повишени нива на млечна киселина, амоняк и фумарова киселина в кръвта, повишени нива на фумарова киселина в урината, малформации на мозъка, необичайни черти на лицето, намален мускулен тонус, припадъци, проблеми с дишането и др.
Коментари към Повишени нива на млечна киселина в кръвта