Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Пурпурна гъба, Пурпурна есенна гъба

Пурпурна гъба, Пурпурна есенна гъба

Сем. Tricholomataceae

Пурпурна гъба, Пурпурна есенна гъба - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:

Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полукълбовидна, а развита - плоска до вдлъбната, с гърбица в центъра, с диаметър около 5 - 20 см., жълто-оранжева, пурпурночервена, виолетовочервена, червено-кафява, а при по-старите екземпляри жълто-червена на цвят. Ръбът е тънък, първоначално е подвит навътре, а по-късно е изправен, целокраен или насечен. Повърхността е суха, гладка, покрита с дребни пурпурночервени люспи, гъсто разположени в средата.

Месото на гъбата е плътно, дебело, крехко, твърдо, при по-стари екземпляри е меко като тесто, жълтеникаво до слабо червеникаво, с приятен вкус и слаба гъбна миризма.

Гъбата има ламели/пластини, които са слабо прираснали към пънчето, широки, гъсти, с различна дължина, жълти с розов оттенък, с фин мъхест ръб. Спорите са безцветни, гладки, елипсовидни или яйцевидни. Споровият прах е бял.

Пънчето на гъбата е цилиндрично, дебело, плътно, при по-стари екземпляри - кухо, бледожълто покрито с пурпурни люспици.

Разпространение:

Расте в иглолистни и смесени гори, основно върху отсечени пънове, но и върху гола почва, на групи, през лятото до късна есен (от юли до ноември).

Предназначение:

Добра ядлива гъба, но само в младо състояние и с отстранена кожица. Употребява се в свежо състояние или консервирана.

Още по темата:

3.8, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина