Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Brassicales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Карфиол, Цветно зеле

Карфиол, Цветно зеле

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Карфиол, Цветно зеле - изображение

Карфиолът (Brassica cauliflora, наричан също и цветно зеле) е едногодишно тревисто растение от род Зеле на семейство Kръстоцветни.  Карфиолът представлява компактна глава с бял цвят, със среден размер шест инча в диаметър, която се състои от неразвити цветни пъпки. Тези пъпки са прикрепени към стъбло. Около цветните пъпки са разположени дръжкови, груби, зелени листа, които ги защитават от слънчевата светлина и така пречат на развитието на хлорофила. Този процес допринася за белия цвят на повечето от сортовете карфиол, но могат да се намерят и такива в светлозелен и лилав цвят.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Карфиолът и неговият предшественик дивото зеле, водят своя произход от древна Мала Азия. Карфиолът преминава през много трансформации и се появява отново в средиземноморския регион, където става популярен зеленчук в Турция и Италия, 600 г. пр.н.е. Той натрупва популярност и във Франция в средата на 16-ти век и в последствие започва да се обработва в Северна Европа и Британските острови. Съединените щати, Франция, Италия, Индия и Китай са най-големите производители на карфиол.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Много ценен e витаминният състав на карфиола:

  • провитамин А;
  • витамини от групата В;
  • никотинова киселина;
  • витамин С (средно 70 мг%);
  • пантотенова киселина;
  • витамин К;
  • фолиева киселина;

Разнообразен е и минералният състав:

  • натрий;
  • калий;
  • калций;
  • магнезий;
  • желязо;
  • мед;
  • фосфор;
  • сяра;
  • хлор;
  • съдържат се още пектинови вещества, ябълчна и лимонена киселина.

ДЕЙСТВИЕ:

  • насърчава чернодробната детоксификация;
  • осигурява защита срещу ревматоиден артрит;
  • приемът на карфиол води до ползи за сърдечно-съдовата система;
  • оптимизира детоксификацията на клетките и спомага за прочистване;
  • карфиолът помага за предотвратяване на ракови заболявания.

Още по темата:

3.3, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияАлтернативна медицинаМедицински изследванияБотаникаСнимкиИсторияСъставкиНовиниСпортЕ-тата в хранитеДиетиЛайфстайлАнкетиНормативни актовеКлинични пътекиЗаведенияХранене при...СпециалистиОрганизацииТестовеПроизводители