Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Ядки от Гинко билоба - малко познат природен лек

Ядки от Гинко билоба - малко познат природен лек

Ядки от Гинко билоба - малко познат природен лек - изображение

Гинко билоба е голямо, широколистно дърво с дългогодишен живот. Принадлежи към семейство Ginkgoaceae и е единственият съществуващ вид в род Ginkgo. Смята се за „жива вкаменелост“, тъй като процъфтява десетки хиляди години в сегашната си форма. Дърветата от рода Гинко произлизат от Източна Азия. Гинко билоба се отличава с големи размери, като може да достигне до 50 метра височина и с изключителна издръжливост спрямо условията на околната среда. В момента най-старото дърво е намерено в Di Lin Temple в провинция Шандонг. Смята се, че то датира от династията Шанг, преди повече от 3500 години.

Гинко билоба е двудомно дърво, което всъщност означава, че мъжките и женските дървета съществуват самостоятелно.

Какво представляват ядките на гинко билоба?

ядки на Гинко билобаТова, което някои хора смятат за плода на Гинко, всъщност представляват семената на дървото. Женските дървета дават овални, месести „ плодове“ (ovules), които са с големината на хинап. След като бъдат оплодени, те се превръщат в семена.

Семената (ядките) на Гинко билоба са черупко-подобни, с трислойна структура – ядка (най-вътрешната част, endotesta), обвита с твърда обвивка – sclerotesta, а върху нея се намира мек, месест слой, означаван като sarcotesta (наподобява структурата на шам-фъстък). Оплодените семена имат жълто-оранжев цвят, а по форма наподобяват сливи или кайсии с големина около 2 см.

Как се използват семената?

семена от Гинко билоба в кулинариятаСемената от Гинко билоба отдавна са традиционни хранителни съставки в ориенталската кухня. В Китай и Япония, семената се консумират, след като бъде премахната месестата им обвивка (която има остра и неприятна миризма). Традиция е да се поднасят на сватби, като се боядисват в червен цвят и се изпичат. Сервират се и на Китайската нова година. Ядките са с доста ниско калорийно съдържание, в сравнение с всички други ядки, като орехи, бадеми и други. В 100 грама ядки от Гинко билоба се съдържат около 182 калории. Те може да се консумират пържени, печени, варени, да се добавят към основни ястия, бисквити, консервирани плодове или напитки.

Супа и овесена каша са две от популярните форми за консумация на семена от Гинко билоба. За целта, са нужни около 5 грама ядки и 100 грама ориз. Почистете ядките, като отделите само ядрата, поставете ги в тенджера, заедно с ориза, добавете вода и оставете да ври до готовност на ориза. Смята се, че редовният прием на ядки от Гинко билоба подхранва Ин, поддържа младостта, разширява капилярите, подобрява обмяната на веществата, осигурява допълнителна енергия, както и подобрява качеството на живот, като цяло.

Вкусът може да бъде сладък или леко горчив, а миризмата напомня на ферментирало сирене. Освен това, вкусът е доста различен, когато ядките се консумират пресни, изсушени или под формата на супа.

Според достоверен анализ, на всеки 100 грама пресни ядки, се съдържат 13.2 грама протеин, 72.6 грама въглехидрати, 1,3 грама мазнини, витамин С, рибофлавин, каротеноиди, микроелементи като калций, фосфор, желязо, селен, калий, магнезий и 8 аминокиселини. Освен това, както в листата, така и в семената се съдържат флавоноидни гликозиди и гинколит, които подобряват циркулацията на кръв в коронарната артерия и мозъка, с което се бори с процеса на стареене, изостря паметта и подпомага лечението на болестта на Алцхаймер.

Употреба на ядки от Гинко билоба с медицинска цел

Както листата, така и семената на Гинко билоба намират приложение при редица здравни нарушения. От гледна точка на Традиционната китайска медицина, семената на Гинко билобата действат върху меридианите на белия дроб и бъбреците. Основни показания за употребата им са астма, кашлица с изобилие от храчки, вагинално течение, мътна урина, сперматореа, често уриниране, токсични отоци, розацея и псориазис. Също така, са отлична билкова добавка и антиоксидант.

Като цяло, малко количество ядки от Гинко билоба може да се използват по-скоро с лечебна цел, отколкото, като храна или източник на хранителни вещества, подобно на другите ядки и семена. Те съдържат малки количества витамини от група В като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, витамин В6 и фолати и минерали като мед, манган, калий, калций, желязо, магнезий, цинк, селен. Медта е минерал със съществено значение в невротрансмисията и синтеза на червени кръвни клетки.

Въздействие върху дихателната система

Традиционно, в китайската култура консумират ядките от Гинко билоба се използват за облекчаване на проблеми с дишането, тъй като се смята, че те предизвикват ян (топлина) ефект. Смята се, че облекчават астма, бронхит и заболявания на пикочните пътища.

Въздействие върху нервната система

ядки на Гинко билоба срещу болест на АлцхаймерСмята се, че ядките от Гинко билоба стимулират мозъчната дейност и предотвратяват Алцхаймер и други дегенеративни мозъчни заболявания. По тази причина, влизат състава на хранителни добавки с действие, насочено към подобряване на когнитивните функции.

Болестта на Алцхаймер се характеризира с постепенно намаляване на познавателните способности, поради натрупване на мастни "плаки" в мозъка. Екстрактът от Гинко билоба намалява количеството на това натрупване и по този начин, възпрепятства или забавя тези невродегенеративни състояния.

Въздействие върху сърдечно-съдовата система

Според проучване от 2008, публикувано във "Food Research International",  консумацията на ядки от Гинко понижава количеството на холестерола в кръвта. Проучването е проведено с мишки, които са хранени с четири различни форми, включително и цели семена. Мишките, които консумирали мастноразтворимите части от ядките, показали по-ниски нива на холестерол в черния дроб, докато тези, консумирали водоразтворимите части показали повишени нива на серумния холестерол. Това изследване показва, че мастноразтворимите части на Гинко може да бъдат полезни за превенция на сърдечно-съдови заболявания.

Защита срещу рак

Ядките от Гинко билоба могат да бъдат полезни за предотвратяване на хронични болести като рак, поради  високата концентрация на антиоксиданти в тях. Освен това, ядките на Гинко билоба запазват около 60 % от наличните в тях антиоксиданти, дори и след готвене.

Китайците вярват, че ядките на Гинко билоба имат и афродизиачни свойства.

Нежелани ефекти и противопоказания

И въпреки че, съдържат богато разнообразие от хранителни вещества и антиоксиданти, те също така са източник на невротоксин (гинкотоксин). Това е и причината, поради която трябва да се консумират в ограничени количества!

Гинкотоксинът (4'-О-methylpyridoxine) е устойчиво на топлина съединение и не се разрушава в процеса на готвене. Действието му е насочено към метаболизма на пиридоксина (витамн В6) в човешкото тяло и може да причини редица симптоми като нервна възбудимост, конвулсии, сънливост, страх, забавен говор и реакции, а понякога, кома и смърт. Интересното е, че неваренето или преваряването може да предизвикат отравяне в еднаква степен. Често отравянето се среща и при деца, тъй като може да приемат ядките случайно и то в опасни за тях количества.

Обикновено признаците на отравяне се проявяват около 1 до 12 часа след консумацията. Симптомите и признаците са съсредоточени главно върху централната нервна система, като може да се наблюдават още повръщане, болки в корема, диария, повишена температура, затруднено дишане, синкаво-лилаво кожа, разширени зеници, забавен рефлекс на зеницата, повишен брой бели кръвни клетки и неутрофилни гранулоцити. Обикновено степента на отравяне са свързани с възрастта, физиката и приетото количество. Токсичността и симптомите могат да се повлияят с допълнителен прием на витамин В6.

Като цяло, децата не бива да превишават 5 ядки на ден, а възрастните – не повече от 10!

Когато се консумират през дълъг период от време, семената също може да предизвика отравяне. Изследвания са показали, че гърчове, причинени от 4'-О-methylpyridoxine може да бъдат предотвратени или прекратени с пиридоксин.

Някои хора са чувствителни към външната месеста обвивка (sarcotesta), в която се съдържа химично съединение (urushiol). Това съединение се открива още в отровния бръшлян, отровния дъб и отровната смрадлика и може да предизвика алергична реакция, обрив, дерматит, лющене или мехурчета по кожата, подобни на тези от отравяне с отровен бръшлян. Затова, когато боравите с плодовете да носите ръкавици!

 Източници:
http://www.nutrition-and-you.com
http://www.chineseherbshealing.com
http://www.instructables.com
http://www.livestrong.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЗдравни съветиИнтервютаЛюбопитноЛайфстайлЛеченияБотаникаАлтернативна медицина