Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Диабетна кетоацидоза

Диабетна кетоацидоза

Диабетна кетоацидоза: представлява тежко, остро настъпващо усложнение най-често на захарен диабет тип 1, но в редки случаи може да възникне и при хора с диабет тип 2. Дължи се на натрупаните кетотела в организма. Диабетна кетоацидоза е състояние, застрашаващо живота, което изисква незабавно лечение. Ако не се лекува може да доведе до диабетна кома и смърт. Друга форма на кетоацидоза е алкохолна кетоацидоза. Характерните симптоми на диабетната кетоацидоза включват прогресивно повишаване нивата на кетотела в кръвта и урината и прогресивно повишаване нивата на глюкоза в кръвта и урината. Наблюдават се още гадене, повръщане, болки в корема, мускулна скованост, издишаният въздух има дъх на изгнили ябълки, дълбоко и учестено дишане, суха кожа и уста, често уриниране, жажда, обърканост.

Диабет тип 1 - дължи се на увреждане на клетките в панкреаса, отговорни за секрецията на инсулин Диабет тип 2 - дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин (инсулинова резистентност). Гестационен диабет - развива се по време на бременност.

Диабетната кетоацидоза може да се развие поради:

  • Болести на ендокринната система - диабет тип 1, диабет тип 2, гладуване, затлъстяване.
  • Бременност, раждане и послеродов период - гестационен диабет.
  • Психични и поведенчески разстройства - хранително разстройство.
  • Други - лошо контролиран диабет, фамилна предразположеност.

Бързата диагностика и лечение на диабетна кетоацидоза са от ключово значение за намаляване на усложнения като диабетна кома. Целта на лечението е да се нормализира нивото на кръвната захар и да се гарантира добра рехидратация.

дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, т. нар. инсулинова резистентност.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_13514.html
Диагностиката на диабетната кетоацидоза включва анамнеза, симптоми и отчитане нивата на кръвната захар, както и кетони в урината. Възможно е диагнозата да се затрудни, тъй като ранните симптоми могат да бъдат леки или неясни.
3.9, 8 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА