Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожните придатъци Други нецикатризиращи форми на опадане на косата Анагенно опадане на косата

Анагенно опадане на косата МКБ L65.1

Анагенно опадане на косата МКБ L65.1 - изображение

Анагенният ефлувиум е генерализиран дифузен косопад във фаза анаген, който се развива бързо - 1-4 седмици след провокиращия момент.

Растежният цикъл на човешките косми включва три фази - анаген, катаген и телоген. През анагена клетките на космения фоликул имат висока митотична активност, т.е. това е фазата на растеж. В края на фаза анаген количеството пигмент в косъма, както и митотичната активност на космения фоликул намаляват и той навлиза в катаген. Космите във фаза телоген се намират в покой.

Дължината на всяка фаза на цикъла, както и продължителността на целия цикъл, варира в зависимост от мястото и възрастта на пациента. В скалпа, например, средната продължителност на анагенната фаза е 1000 ден, катагенната фаза трае само няколко дни, а фазата на телоген е 100 дни. Около 10-15 % от космите на скалпа са в телогенна или катагенна фаза. Повечето космени фоликули са в анагенна фаза.

Анагенното опадане на косата е резултат от увреждане на космения фоликул, което нарушава неговата митотична или метаболитна активност. Загубата на коса обикновено е резултат от излагане на химиотерапевтични средства, като алкилиращи средства, антиметаболити и митотични инхибитори, които се използват за лечение на рак, въпреки че това не е единственият вид на индуцирана от химиотерапия загуба на коса при тези пациенти.

Инхибирането на клетъчното делене в космения матрикс може да доведе до тесен, по-слаб сегмент на косъма, който е податлив на счупване при минимално травмиране. Това може да доведе до пълна липса на образуване на коса. Самата космена луковица може да се увреди и космите могат да се разделят в луковицата и да опадат. Само активно растящи анагенни фоликули са обект на тези процеси. Тази форма на алопеция е по-честа и тежка при комбинирана химиотерапия, отколкото при използване на едно лекарство, и тежестта зависи от дозата. Анагенният ефлувиум се среща при хора с алопеция ареата в резултат на възпалително увреждане на матрикса. Анагенно опадане на косата е рядък симптом на пемфигус вулгарис.

Причините за поява на анагенния ефлувиум включват:

  • Лекарства - най-често химиотерапевтици
  • Химикали, като талий, бор, арсен
  • Лъчева терапия
  • Ендокринни заболявания
  • Алопеция ареата
  • Травма
  • Инфекция
  • Автоимунни заболявания

Разнообразие от лекарства може да доведе до загуба на коса. Лекарствено-индуцираният косопад обикновено е резултат от токсичен ефект на лекарството върху космения матрикс. Въпреки че много лекарства са били описани за производство на косопад, връзката между приема на лекарството и загубата на коса е доказана само за няколко агенти. Химиотерапевтици, използвани за лечение на рак, са най-честите причини за анагенен ефлувиум. Най-тежка загуба на коса възниква в асоциация с доксорубицин, нитрозоуреи и циклофосфамид. Други агенти, причиняващи анагенен ефлувиум, включват блеомицин, дактиномицин, даунорубицин, флуороурацил и метотрексат. Други лекарства, които могат да причинят състоянието, включват бисмут, леводопа, колхицин, циклоспорин.

Алопецията се развива в рамките на 2-4 седмици след химиотерапия. Тя засяга повечето части на скалпа, но други места също могат да бъдат засегнати, като вежди, подмишници и гениталната област.

Пациентите с анагенно опадане на косата се представят с дифузен косопад след излагане на лекарства или токсични химикали. Най-често отговорни за това състояние са химиотерапевтичните средства. Загубата на коса обикновено започва 7-14 дни след единично приложение на химиотерапия. Косопадът е най-очевиден след 1-2 месеца.

Повечето космени фоликули са в анагенна фаза, следователно анагенната алопеция засяга голям процент от скалпа.

Понякога анагенното опадане на косата може да се съчетае с телогенно. Комбинираната изява на двете състояния може да доведе до пълно оплешивяване.

Диференциална диагноза се прави с алопеция ареата, андрогенна алопеция, атопичен дерматит, пемфигус вулгарис, псориазис, телогенен ефлувиум, трихотиломания.

Диагнозата се основава на внимателна анамнеза, особено на последните приложени медикаменти, както и чрез изследване на скалпа и опадалата коса. Анагенните косми имат дълги корени, покрити с интактни вътрешни и външни обвивки. Тези косми са напълно пигментирани.

Анагенният ефлувиум поради химиотерапия се очаква да се възстанови напълно в рамките на 3-6 месеца след прекратяването й. Косата почти винаги расте нормално отново. Понякога пациенти с права коса развиват къдрава коса при повторния растеж. Цветът на косата също може да се промени.

Препоръчителните процедури при анагенен ефлувиум включват локално приложение на миноксидил, охлаждане на скалпа по време на химиотерапия и козметичен грим за вежди.

4.0, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Анагенно опадане на косата МКБ L65.1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО