Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Алергичен контактен дерматит Алергичен контактен дерматит от храни при контакта им с кожата

Алергичен контактен дерматит от храни при контакта им с кожата МКБ L23.6

Алергичен контактен дерматит от храни при контакта им с кожата МКБ L23.6 - изображение

Алергична реакция се появява, когато имунната система на човек реагира анормално към вещество в околната среда. Това вещество, известно като алерген, предизвиква възпалителен отговор на тялото.

Алергичният контактен дерматит е забавен тип алергия. Алергията е много индивидуална (т.е. един индивид може да бъде алергичен към нещо, което друг използва без проблеми). Такова състояние може да възникне по всяко време, дори и ако преди това пациентът е използва този продукт в продължение на много години или само за няколко седмици.

При тази форма на дерматит обривът се появява 8 до 24 часа след контакт на алергена с кожата и продължава няколко дни, а понякога и повече. Ако кожата е вече увредена, рискът от алергия към даден агент е много по-висок.

Симптомите на алергичен контактен дерматит от храни при контакта им с кожата обикновено се ограничават до зоната на контакт. Признаците могат да включват зачервяване, сърбеж, подуване, лющене, папули или везикули.

Сред по-честите причинители на алергичен контактен дерматит от храни при контакта им с кожата са домати, чесън, лук, шоколад, цитрусови плодове, сладолед, билки и подправки, кола. Алергените в чесъна и лука, които причиняват контактна алергия, обикновено са диалил дисулфид, алил пропил дисулфид и алицин.

Диагнозата се поставя след сваляне на анамнеза, физикален преглед и провеждане на patch тест - специализиран диагностичен тест за установяване на алергии.

Най-добрият начин за справяне с контактната алергия е да се идентифицира и да се избегне причинителя. Лечението на алергичен контактен дерматит от храни при контакта им с кожата може да включва локални кортикостероиди, а при по-тежки случаи - системни кортикостероиди, антихистамини, антибиотици. Симптомите на алергичния контактен дерматит обикновено отзвучават в рамките на няколко дни с проведено лечение.

3.7, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО