Хранителната свръхчувствителност
Хранителна свръхчувствителност: се отнася до всички видове свръхреакции на организма към определени компоненти на храната. Хранителната свръхчувствителност включва хранителната алергия и непоносимостта към храни, като между тях трябва да се прави разлика. Хранителната алергия е реакция на имунната система, която се проявява след консумация на определени храни, докато хранителната непоносимост не е свързана с имунната система и най-често се проявява само с проблеми в храносмилането.
Хранителната свръхчувствителност може да се активира, освен от приема на храна, и от някой други причини като:
- Инфекциозни и паразитни болести - бактериално хранително отравяне, стафилотоксин.
- Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - скомброидно хранително отравяне.
- Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - непоносимост към лактоза.
- Други - консумация на сирене, вино, тремор след прием на кофеин.
Коментари към Хранителната свръхчувствителност