Фини косми по главата

Фини косми по главата: представлява мека, тънка, фина, пухкава коса, която покрива кожата на главата при намалена мастна подкожна тъкан. Нарича се още лануго. Ланугото покрива тялото на плода по време на ембрионалното му развитие и при раждането. Наблюдават се особено често при преждевременно родени деца. Обикновено пада преди или скоро след раждането на износените бебета. Лануго е първият тип коса, която се образува в резултат от първите космени фоликули, които се образуват в утробата. Ланугото се характеризира с липса на пигментация и малка дебелина. Появяват се при липса на мазнини, за да може да се изолира и регулира температурата на тялото на бебето.

Фините косми по главата могат да се дължат на:

  • Симптоми, признаци и отклонения от нормата - старост.
  • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, недостатъчност на растежния хормон, синдром на Кушинг (Cushing's syndrome), недохранване, хомоцистинурия, хипертиреоидизъм.
  • Психични и поведенчески разстройства - анорексия невроза, умствена изостаналост.
  • Бременност, раждане и послеродов период - преждевременно раждане.
  • Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации - ектодермална дисплазия, ADULT синдром (Acro-dermato-ungual-lacrimal-tooth syndrome), вродена дискератоза.
  • Други - използване на стероиди.
покриват тялото на плода по време на ембрионалното му развитие и при раждането. Наблюдават се особено често при преждевременно родени деца. След време опадват.

Прочети още на: http://www.puls.bg/reference/dictionary/dictionary_627.html

3.1/5 7 оценки

Заболявания при симптом Фини косми по главата

Всички
Фини косми по главата | Симптом
Нов код
ОТКАЖИ
© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival