Подуване на корема

Подуване на корема - изображение

Подуване на корема: разширяване и раздуване на коремната област (зоната между ребрата и слабините), което може да засегне хора в различна възраст. Подуването на корема е симптом на голямо разнообразие от леки до по-сериозни заболявания. Много често се описва в комбинация с други признаци като: болка или спазми в коремната област, гадене, повръщане, диария и метеоризъм. Най-често усещането на подут корем е резултат от натрупване на газове в стомаха или червата. Понякога при натиск в областта на корема се усеща облекчение. Уголемяването на корема може да бъде нормално явление, когато то се дължи на бременност.

Подуване на корема може да се дължи на:

 • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - коремна травма, отравяне с храна.
 • Инфекциозни и паразитни болести - жиардиаза, хепатит, сронгилоидоза, фасциолоза.
 • Болести на храносмилателната система - обструкция на червата, перитонит, запек, паралитичен илеус, преплитане на червата, лошо храносмилане, болест на Хиршпрунг (Hirschsprung disease), синдром на дразнимото черво, апендицит, малабсорбционен синдром, цьолиакия, херния, гастропареза, цироза на черния дроб, токсичен мегаколон, болест на Крон, язвен колит, диспепсия, обструкция на червата.
 • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - лактозна непоносимост.
 • Психични и поведенчески разстройства - преяждане.
 • Болести на пикочо-половата система - предменструален синдром, бъбречна недостатъчност, киста на яйчника, хидронефроза.
 • Бременност, раждане и послеродов период - бременност, извънматочна бременност.
 • Симптоми, признаци и отклонения от нормата - колики, асцит, аерофагия.
 • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - затлъстяване, непоносимост към лактоза, квашиоркор, хипокалиемия.
 • Болести на органите на кръвообращението - застойна сърдечна недостатъчност.
 • Новообразувания - рак на панкреаса, тумор на Вилмс (Wilms tumor), рак на стомаха, рак на черния дроб, миома, лимфом, тератом, сарком, дермоидна киста, тумор на яйчниците.

В зависимост от причината подуването на корема може да бъде за кратък период от време - след преяждане или лошо храносмилане или за дълъг период от време - асцит (събиране на течност в корема). Подуването може да се повтаря през определен период от време, както е при предменструален синдром или да възникне, като остро състояние, както е при перитонит.

Най-честите причини за подуване на корема

Газове

Бързото поглъщане на храна, недостатъчното й сдъвкване, поглъщането на големи количества въздух по време на хранене, както и консумацията на богати на фибри храни и газирани напитки може да доведе до газове. Това се проявява с подуване на корема, усещане за тежест и газове.

Преяждане

Приемането на повече от необходимите калории и като цяло консумацията на големи количества храна води до преяждане. Състоянието се проявява с усещане за тежест в областта на корема, подуване и болка. Обикновено се случва по време на празници или почивки, но при някои хора може да е ежедневно. Това води до затлъстяване.

Синдром на раздразненото черво

Често срещано нарушение, което засяга дебелото черво. Проявява се с признаци на спазми, болки в корема, подуване, газове, диария или запек (или и двете). Заболяването е хронично. Някои хора успяват да контролират симптомите с промени в начина на хранене, а други се нуждаят и от медикаментозна терапия. Причината за появата на синдрома не е известна. Като предразполагащи фактори се смятат наследствена предразположеност, стрес, неправилно хранене.

Синдром на раздразненото черво

Лактозна непоносимост

Нарушение, при което организмът не е в състояние да обработва лактозата (захарта в млечните продукти). Това се дължи на липса или недостиг на ензима разграждащ млечната захар - лактаза. Симптомите, с които се проявява състоянието включват подуване на корема, газове, гадене, повръщане, диария.

Лактозна непоносимост

Асцит

Сериозно състояние, при което в коремната кухина се натрупва течност. Това обикновено се дължи на увреждане на черния дроб - чернодробна цироза. Натрупването на течност става бавно в продължение на седмици, въпреки че има случаи, в които се развива за дни. Асцитът поражда дискомфорт поради нарастването на корема, усещането за пълнота, проявява се задух, гадене, умора. След чернодробното увреждане другите най-чести причини за асцит на сърдечна недостатъчност и тумор.

Асцит

Диагноза и лечение

Малко вероятно е подутия корем да е резултат от някакво сериозно заболяване, но има няколко неща, които трябва да бъдат отхвърлени като вероятност. Посъветвайте се с вашия лекар, ако коремът ви се увеличава или ако имате други симптоми като треска или гадене. Също така потърсете медицинска помощ, ако имате тежка и продължителна диария или кръв в изпражненията.

Диагностицирането и откриване на причината за този симптом започва със снемане на подробна лична и фамилна анамнеза, преглед, а в някой случаи се назначават и допълнителни изследвания - пълна кръвна картина, биохимични изследвания, електролитен баланс, урина, микробиологични изследвания, биопсия, ехография, рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, ендоскопия и други.

В зависимост от причината за подуване, може да сте в състояние да лекувате симптомите си лесно у дома. Ако коремът ви е подут, защото сте яли прекалено много, просто изчакайте храната да бъде добре преработена и проблемът ще се реши. За да избегнете други такива случаи, за в бъдеще се хранете на малки порции по-често. Хранете се бавно, за да дадете време на стомаха да преработи храната и да не поглъщате излишно количество въздух.

Ако подутият корем е резултат от наличието на газове се опитайте да избягвате храни, за които е известно, че са газообразуващи. Пример за такива са боб и кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле. Избягвайте да пиете газирани напитки или да пиете от сламка.

Избягването на млечни продукти може да помогне за облекчаване на подутия корем, ако причината е лактозна непоносимост. Намаляването на нивата на стрес и повишеният прием на фибри, спомагат за облекчаване на симптомите.

2.8/5 12 оценки

Заболявания при симптом Подуване на корема

Всички

Библиография

https://www.healthline.com/symptom/abdominal-swelling
https://medlineplus.gov/ency/article/003122.htm

Подуване на корема | Симптом
Нов код
ОТКАЖИ
© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival