Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Загуба на зрението с двете очи

Загуба на зрението с двете очи

Загуба на зрението с двете очи: всяко намаляване на способността да се вижда ясно и цветно с двете очи.

Загубата на зрението с двете очи може да варира- поява на замъглено зрение, двойно виждане, виждане на плаващи предмети, тъмни петна или мътнини, лошо нощно виждане, намаляване на зрителната острота, загуба на периферното зрение (тунелно зрение) или пълна загуба на зрението (амавроза).

Загубата на зрението с двете очи може да се появи постепенно или внезапно, да бъде частична или пълна

Загубата на зрението с двете очи може да се дължи на увреждане на зрителния нерв, който събира информация от ретината и я предава към мозъка за тълкуване. Увреждането на зрителния нерв може да се дължи на възпаление, автоимунно заболяване, намалено кръвоснабдяване и други.

Някои от честите причини за загуба на зрението с двете очи включват травма на очите, помътняване на лещата (катаракта), повишено вътреочно налягане (глаукома), увреждане на ретината поради диабет (диабетна ретинопатия), макулна дегенерация, отлепване на ретината, възпаление на зрителния нерв (неврит на очния нерв), инсулт и други.

Загубата на зрението с двете очи може да се придружава и от други симптоми като разширени зеници, които не реагират на светлина, отделяне на секрети от окото, болка в очите, повишена чувствителност към светлина, сърбеж на очите, умора, главоболие и други.

3.3, 3 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (1)+

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА