Прием на добавки по време на кърмене

Прием на добавки по време на кърмене - изображение

В периода на лактацията е от изключително голяма необходимост жената да следи своя хранителен режим, тъй като при дефицит на определени витамини или минерали е възможно развитие на дефицит и при кърмачето.

Оптималната диета на кърмещата жена трябва да включва всички необходими минерали, витамини, есенциални аминокиселини.

При недостатъчност на някои от тях се развива дефицит при майката, протичащ с характерните за липсващата субстанция симптоми, като при тежък дефицит са налице съответните прояви и при кърмачето.

Обикновено през периода на бременността жените свикват с мисълта, че от тяхното здравословно състояние до голяма степен зависи и здравословното състояние на плода и изключително много внимават с хранителния си решим и приемат съответните необходими в по-високи количества субстанции под формата на хранителни добавки.

Необходимост от прием на добавки по време на кърменеПериодът на лактацията се пренебрегва от много майки, които бързо забравят да следят с какво се хранят и се връщат към старите си вредни навици.

В случай, че не можете да се придържате към здравословната диета, богата на плодове, зеленчуци, месо, яйца, мляко и млечни продукти, се препоръчва прием на добавки по време на кърмене.

Задължително се консултирайте с вашия лекар за избора на подходящата за вашето здравословно състояние добавка. Не се впускайте в самоцелен избор на първата видяна в аптеката добавка, препоръчана ви горещо от някоя дружка.

Всяка жена е индивидуална и има различни нужди.

При голям процент от кърмачките се препоръчва прием на някоя (или комбинация от няколко) от следните хранителни добавки:

Тази голяма група съдържа множество верни съюзници в борбата с редица метаболитни, храносмилателни, неврологични, психологични и куп други нарушения, възникващи нормално в периода на лактацията.

Адекватният внос на субстанциите от това голямо семейство увеличава продукцията на кърма, подобрява настроението и повишава енергичността. Различните представители са ангажирани в голямо многообразие от процеси, вариращи от формирането на червените кръвни клетки до редуциране на повишените нива на лошия холестерол.

Витамини от група ВВитамин В1 (тиамин) е необходим за справяне със следродилната депресия, за повишаване на индивидуалната имунологична резистентност, като препоръчителната в периода на лактацията доза е 1,4 милиграма.

Витамин В2 (рибофлавин) се грижи за цялостното здравословно състояние, клетъчния растеж, енергийния метаболизъм, като дефицитът му през бременността се свързва с висок риск от развитие на прееклампсия. По време на кърмене препоръчителната доза е 1,6 милиграма.

Витамин В3 (ниацин) е необходим за поддържане на изправността на нервната и храносмилателната система, производството на редица невротрансмитери и хормони, както и за детоксикацията на черния дроб. Препоръчва се прием на 17 милиграма по време на кърмене.

През бременността и в периода на лактация е налице повишен риск от развитие на дефицит на витамин В6 (пиридоксин), който участва в множество важни биохимични процеси (синтез на хемоглобин, аминокиселини, серотонин, допамин), необходим е за нормалното развитие на мозъка, психичното развитие и имунната функция. Препоръчителните дози при бременни и кърмачки са в рамките на 2 милиграма дневно.

Един от най-важните през бременността витамини, а именно витамин В9 (фолиева киселина) е с не по-малко значение и по време на кърмене. Той е важен участник в хемопоезата, правилното функциониране на мозъчната дейност, пълноценното усвояване на другите представители на група В витамини, като необходимата доза по време на кърмене е 500 микрограма (при бременност се препоръчва прием на 600 микрограма, а нормалната доза за възрастни е 400 микрограма).

При лактация се препоръчва и малко по-висок прием от обичайните дози на витамин В12, а именно 2,8 микрограма, при нормална доза до 2,4 микрограма за деца над 14 години и възрастни. Недостиг се развива при майки, които не консумират животински продукти (вегетарианци, вегани), като недостигът може да предизвика анемия и забавяне на физическото развитие на кърмачето.

Витамините от група В са водоразтворими и не се свързват с рискове за майката и бебето при прием в препоръчваните дози.

Витамин СТози представител на водоразтворимите витамини е доказал с времето своите многобройни полезни за здравето ефекти. Съдържанието му е високо в редица плодове и зеленчуци, като при адекватен ежедневен прием не се налага допълнителен такъв под формата на добавки.

По-високи нужди от субстанцията са налице при пушачите, през бременността и по време на кърмене, при понижен имунитет, през зимните месеци и при липсата на пресни плодове и зеленчуци в ежедневното меню.

В периода на лактация препоръчителните дневни дози са от порядъка на 120 милиграма, като субстанцията не оказва влияние в продукцията на кърмата, но пък е своеобразна профилактика срещу мастит според някои автори и проучвания. Концентрацията му в майчиното мляко (дори и при прием на по-високи дози) достига една максимална концентрация (пик) и не нараства повече.

Той е важен антиоксидант, подобряващ устойчивостта на организма към инфекции, който увеличава усвояването на желязото, участва във формирането на колаген, аминокиселини, невротрансмитери и оказва благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система.

На практика не съществува риск от предозиране, тъй като излишните количества се изхвърлят с урината.

Витамин DАко прекарвате достатъчно време на открито и в менюто ви присъстват достатъчно млечни продукти, риба, месо и яйца, най-вероятно приемате напълно достатъчни количества витамин D.

Недостиг на слънчевия витамин се развива при бременност и кърмене, непълноценно хранене, недостатъчно излагане на естествена слънчева светлина и някои заболявания.

Многообразните му полезни ефекти по отношение здравословния статус и на майката и на бебето е причина много педиатри да изписват допълнителна суплементация.

Адекватните дози предпазват бебетата от развитие на рахит, някои неврологични и автоимунни заболявания, както и от кариес. Препоръчителните дневни дози са между 400 и 600 международни единици, като някои автори препоръчват и многократно по-високи дози (увеличение на стандартната доза със 700 %, което прави 2 800 международни единици дневно).

Адекватният внос подобрява усвояването и метаболизма на калция, необходим е за правилното изграждане на опорно-двигателния апарат и нервно-психичното развитие на кърмачетата.

Допълнителна суплементация обикновено е необходима през зимните месеци, като се препоръчва консултация със специалист за необходимостта от допълнителен прием.

КалцийКакто всички знаем, калцият е изключително необходим в реализирането на процесите на изграждане на костите и зъбите. Но неговата роля в организма не се изчерпва само със здрави кости и здрави зъби.

Калцият поддържа изправността на сърдечно-съдовата система, необходим е за мускулните съкращения, нервната трансмисия, процесите на кръвосъсирване и секрецията на някои хормони.

В случай, че не изпивате по три чаши мляко дневно и не си набавяте достатъчно количества с храната, се препоръчва допълнителен прием в рамките на 1 000 милиграма дневно, като някои автори препоръчват дори повече (до 1 300 милиграма).

Освен в млечните продукти минералът се съдържа във високи количества и в морските продукти, бобовите растения, много плодове (портокал, ананас, грозде) и зеленчуци (магданоз, целина, спанак), но дефицитът е често наблюдаван в клиничната практика, главно поради широкото разпространение на нездравословните навици и ниска информираност на населението.

Добавки при кърменеМинералът участва като кофактор в множество биохимични реакции, необходим е за реализиране на процесите на енергийния метаболизъм, допринася за нормалното развитие на костната структура.

Съдържа се в малки количества в много хранителни продукти (броколи, бобови култури, бадеми, пълнозърнести храни), но редица проучвания показват, че голям процент от населението страда от лека форма на дефицит.

Бременността е рисков период за задълбочаване на дефицита, поради което се препоръчва допълнителен прием под формата на хранителна добавка. По време на бременността симптомите на лек дефицит са неразличими от някои от характерните за този период признаци, като например гадене и повръщане, слабост и хронична умора.

Приемът в периода на лактацията може да предпази от развитието на тези и много други неприятни субективни оплаквания, както от страна на майката, така и от страна на бебето. Много майки, приемащи допълнително магнезий, споделят, че бебето им спи по-добре (магнезият представлява мускулен релаксант), а самите те се справят по-лесно със следродилната депресия и стреса.

Препоръчваните за кърмачки дози са в порядъка от 310 до 360 милиграма (в зависимост от нуждите и наличието или не на дефицит).

Тази своеобразна натурална панацея се грижи за здравословното ни състояние по много начини, като повишава имунологичната резистентност, протектира сърдечно-съдовата система, притежава противовъзпалителна активност, участва в множество метаболитни, обменни и хормонални процеси и регулира настроението.

По време на кърмене се препоръчва прием на 250 до 500 милиграма, като допълнителен прием е необходим само в случай на недостатъчно съдържание в обичайно присъстващите на трапезата хранителни продукти. В случай, че редовно консумирате морски продукти, най-вероятно нямате нужда от допълнителен прием.

Полезни съвети:

Полезни съвети

  • включете в менюто си сезонните плодове и зеленчуци
  • консумирайте поне два пъти седмично риба или морски дарове
  • не се препоръчват изтощителни диети (или каквито и да е ограничения в калорийния прием) по време на кърмене
  • ядките и някои растителни масла могат да бъдат чудесен източник на мастноразтворими витамини

Много от добавките, предлагани на пазара, могат да бъдат опасни за кърмещите жени, водейки до промяна в продукцията на мляко, промяна във вкуса на млякото, развитие на странични реакции от страна на майката и на кърмачето.

Хранителните добавки не могат да бъдат заместител на пълноценното хранене. Здравословният начин на живот включва задоволяване на всички потребности на организма по естествен път, а не посредством прием на синтетични или полусинтетични средства.

Добавките не са заместител на пълноценното хранене

Прием на добавки по време на кърмене се назначава само при наличен дефицит, след преглед и консултация със специалист.

Преди употреба на каквито и да е хранителни добавки, билки, лечебни отвари и други чудодейни средства задължително се консултирайте с вашия лекар. Той ще прецени необходимостта от допълнителен прием на добавки и ще назначи най-подходящите за вашето състояние.

5.0/5 10 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

Библиография

https://wellnessmama.com
http://wheatgrasslove.com
https://www.babycenter.com
https://www.activationproducts.com
http://www.babymed.com
http://www.livestrong.com
http://americanpregnancy.org
https://www.drugs.com
http://breastfeeding.support

Прием на добавки по време на кърмене | Лечение
Нов код
ОТКАЖИ

СТАТИЯТА е свързана към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival