Начало Медицинска енциклопедия Лечения Препарати с основна съставка калий

Препарати с основна съставка калий

Препарати с основна съставка калий - изображение

Калият един от основните минерали в човешкото тяло. Той заедно с натрия са основните регулатори на внасянето на хранителните елементи в клетката. Калия и фосфора образуват буферна система, която поддържа киселинно- алкалното равновесие в организма. Калият участва в почти всички процеси в човешкия организъм като храносмилане, мускулно съкращение, предаване на нервни импулси, преработка и абсорбция на всички хранителни вещества. Калият е основният микроелемент участващ в нормалното функциониране на сърцето, нервната система.

Намалени нива на серумен калий могат се наблюдават при спортисти, които тренират много продъллжително време аеробни тренировки с масивна загуба не само на калий, но и на всички електролитни вследствие обилното потоотделяне.

Симптомите на намалени нива на серумен калий включват слабост в мускулите и получаване на крампи (схващане на мускулите).Ниски стойности на калий може да има и при силна диария и повръщания, злоупотреба с алкохол и кафе, жестоки диети.

Калият е включен в патогенезата на много заболявания:

 • захарен диабет,
 • язва на стомаха и дванадесетопръстника,
 • исхемична болест на сърцето,
 • инфаркт на сърцето.

Много трябва да се внимава с употребата му при наличие на изброените по-горе заболявания и при следните състояния:

 • бременност,
 • високо кръвно налягане,
 • повишени нива на кръвна захар,
 • кърмене,
 • отоци до краката,
 • глезените и ходилата,
 • масивни изгаряния.

При употребата на някои медикаменти вследствие взаимодействие с тях могат да се повишат прекалено много серумните концентрации състояние известно като хиперкалиемия или да намалеят по нормата калиевите концентрации (хипокалиемия). Затова при приема на следните лекарства: хинидин, заместители на солта, АСЕ инхибитори, лекарства за лечение на хипертония, лекарства намаляващи киселинността на стомаха, диуретици, калий съдържащи препарати.

Препаратите съдържащи калий могат да бъдат под различна форма: във вид на сол, под таблетна форма, съдържат се в течностите за оводняване, обемозаместващи разтвори. Освен като самостоятелен продукт калият може да бъде комбинира с много други минерали като магнезий, цинк, фосфор, калций.

При превишаване на дозата могат да се наблюдават следните странични ефекти: главоболие, замайване, гадене, повръщане, диария, потъмняване на изпражненията, които могат да добият черен цвят.

3.7, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Препарати с основна съставка калий

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпортЛеченияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноПатологияСъставкиЕ-тата в хранитеИзследванияФизиологияБотаникаХранене при...НовиниИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиЛайфстайлИсторияНормативни актовеПсихология