Начало Медицинска енциклопедия Лечения Метода на транскутанна електрическа стимулация на нерви Неконвенционално лечение

Метода на транскутанна електрическа стимулация на нерви

Метода на транскутанна електрическа стимулация на нерви - изображение

Един от най-съвременните методи за борба с острата и хронична болка, включва използването на метода на транскутанна електрическа стимулация на нервите, познат още като TENS (ТЕНС).

Това е неинвазивен метод използващ електрически импулси. Преминавайки през кожата (транскутанно) те действат върху нервните окончания, като стимулират производството на бета-ендорфини. Така се намалява усещането за болка - постига се електроаналгезия.

Метода на транскутанна електрическа стимулация на нерви се прилага посредством устройство работещо на батерии (с размер на джобно радио) или захранвано от ел. мрежа. То се състои от електро генератор и набор от електроди (два или повече - обикновено са четен брой), завършващи със специални възглавнички. Последните се намазват с контактен гел и се поставят върху кожата на подходящите места. Устройството дава възможност за регулиране честотата на тока, импулсите, както и да се задава време за работа. Интензитета може да се увеличава или намаля, спрямо индивидуалните особености и прага на болка.

Електродите не бива да се поставят в близост до сърцето, мозъка, гръбначния стълб, очите, както и върху лигавици. Кожата трябва да е напълно здрава, без рани и екземи. Контактния гел следва да се прилага в съответните количества и да се избягва неговото засъхване (поради риск от изгаряне на кожата).

Токовете за ТЕНС са напълно безвредни, нямат странични ефекти и могат да се използват дори за потискане на болката по време на раждане, след оперативни интервенции, при мигренозни пристъпи, скелетно-мускулни заболявания, инконтиненция на урина и други.

Желателно е в началото да се провежда от медицинско лице (лекар или физиотерапевт), но след проведено обучение може да се използва и в домашни условия.

Метода на транскутанна електрическа стимулация на нерви е противопоказен при пациенти със сърдечно-съдови заболявания, злокачествени заболявания, имплантирани пейсмейкъри, епилепсия.

ТЕНС може да се използва само с цел редуциране на болката и не може да замести конвенционалното лечение.

Повече информация за използването на ТЕНС може да намерите тук:

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Метода на транскутанна електрическа стимулация на нерви

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаАлт. медицинаКлинични пътекиЛюбопитноЗдравни съветиСпортИсторияХранене при...ФизиологияОрганизацииЛайфстайлСнимкиНормативни актовеИзследванияСпециалистиНовиниАнкетиПсихологияВидео