Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение

Лечение

Лечение - изображение

Лечението е подход в медицината, състоящ се от методи и средства за прекратяване на болестния процес и възстановяване на състоянието на здраве. Различават се:

  • етиологично лечение - насочено е към премахване на причината, отключваща заболяването. Така се постига прекратяване на болестния процес. Този тип лечение се използва при инфекциозните заболявания, предизвикани от специфични причинители.
  • симптоматично лечение - цели облекчаване на различните симптоми на заболяването. Типичен пример за такъв тип терапия е приложението на аналгетици за облекчаване на болката или на противокашлични медикаменти при кашлица.
  • патогенетично лечение - прилага се, когато не може да се повлияе причината за заболяването. Постига се коригиране на нарушените патогенетични механизми с цел нормалното функциониране на организма. Такъв тип терапия се провежда при диабетици. Дефицитът на инсулин в организма се коригира чрез екзогенното му въвеждане.

Според вида на използваните методи лечението бива оперативно и консервативно.

  • Оперативното лечение използва различни хирургични техники за отстраняване на патологично изменената тъкан или орган. Радикалното лечение постига трайно излекуване, а при палиативното се премахват усложнения, които застрашават непосредствено живота на пациента.
  • Консервативното лечение включва различни химични, биологични и физични методи на въздействие върху човешкия организъм. Тук се отнасят всички методи на лечение (физиотерапия, фармакотерапия и др) с изключение на оперативните.
3.5, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеКлинични пътекиИсторияНовиниЛюбопитноЗаведенияЛеченияСпециалистиЗдравни съветиСнимкиИнтервютаНаправления в медицинатаПсихологияЛайфстайлИзследванияБотаникаОрганизацииСоциални грижиДиетиАнкетиГеографияЛичностиАлт. медицинаОткритияПроизводителиСпортМикробиологияХранене при...ПатологияТестовеФизиологияРецептиОбразование