Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Фактори, влияещи върху здравното състояние на населението и контакта със здравните служби Лица, обърнали се към здравни служби във връзка с необходимостта от провеждане на специфични процедури и получаване на медицинска помощ Реконвалесценция Реконвалесценция след друго лечение

Реконвалесценция след друго лечение МКБ Z54.8

Реконвалесценция след друго лечение МКБ Z54.8 - изображение

В рубриката реконвалесценция след друго лечение се разглежда периода на възстановяване след прекарано заболяване, което може да е както физическо, така и психическо.

Оздравяването е постепенното възстановяване на здравето и силата след заболяване или нараняване. То се отнася до по-късния етап на инфекциозно заболяване или заболяване, когато пациентът се възстанови и се върне към нормалното, но може да продължи да бъде източник на инфекция, дори ако се чувства по-добре. В този смисъл "възстановяването" може да се счита за синоним. Това също понякога включва грижа за пациента след голяма операция, при която се налага да посещават лекаря за редовни прегледи.

Оздравяването спомага за по-ранно възстановяване. Обикновено това означава възстановяване от тежко заболяване или операция, но може да помогне и след травматично събитие (може би смърт на партньора ви, сериозна катастрофа или нападение или сериозна травма).

Реконвалесценцията след болест може да отнеме различно време. Това зависи от протичането на болестта, продължителността, симптомите и др.

Оздравяване по други причини като прекомерен стрес, злополука или нападение.

Възстановяване след продължителен период на стресови ситуации, остри състояния, изискващи операция, дългосрочно продължаващо заболяване, в което има някакво значително развитие.

Други форми на оздравяване обаче могат да отнемат седмици, месеци или дори години на възстановяване.

Оздравяването е периодът, в който тялото се възстановява от тежко заболяване, нараняване или операция. Могат да се наложат промени в начина на живот, за да се гарантира, че тялото има достатъчно време и почивка, за да позволи пълно възстановяване. Нужно е да се обсъди с лекаря колко е дълъг периодът на реконвалесценцията, за да се оцени и планира начина на живота през последващите седмици или месеци и така да се намали размера на тревожност. Ако има съпътстваща медикаментозна терапия е нужно да се спазва.

През фазата на възстановяване след престоя в болницата е различен. Понякога се изискват специални грижи. Обикновено възстановяването започва в болницата. Първите няколко седмици след завръщането си вкъщи са известни като "фазата на възстановяване след болницата". През това време е обичайно да се чувства умора. Важно е да разбере, че тези чувства са съвсем нормални.

По време на оздравяването може да е полезно да се поставят цели за всеки ден, които ще помогнат за възстановяването. Твърде много почивка в повечето случаи не се отразява добре, особено ако пациентите са в по-напреднала възраст. Трябва да се поддържа известно ниво на дейност, дори ако това означава да се правят малки движения.

Нужно е да се следят функциите на мускули, сърце и бели дробове, като постепенно трябва да се повишава нивото на активност всеки ден.

Налага се по големи периоди на почивка. Пациентът трябва да е в подходяща среда - да се поддържа връзка със семейството и приятелите.

Желателно е да се пази здравословна диета, която включва много пресни плодове и зеленчуци. Важно е да се откажат вредните навици като алкохол и тютюнопушене.

Задължително се налага да се обърне сериозно внимание, ако пациентът изпитва следните затруднения: периоди на объркване, силна замаяност при изправяне, повтаряне на симптомите и появяване на нов (треска, задух, болки в ставите, гръдна болка и др.), депресивни състояния.

Сериозно заболяване, операция или нараняване може понякога да има дълготраен емоционален ефект. Това е особено вярно, ако заболяването предизвика постоянни медицински проблеми - липсата на работа, спорт, хоби и социални събития. Срещат се депресивни и тревожни епизоди поради хронична болка, внезапна зависимост от други да се грижат за болният. Може да се получат фобийни реакции - например пациентът може да се страхува да пътува с кола, ако е получил наранявания при автомобилна катастрофа. Продължителните медицински проблеми, причинени от тежко заболяване, нараняване или хирургия, могат да повлияят отрицателно върху мислите на болният, чувствата му и др.

Ако не се предприемат изследвания и терапия за психологическата травма след заболяването може да повлияе на бъдещите решения, включително на начина на живот и общуването с други хора. Ако по време на възстановяването се срещат отрицателни емоции като депресия, стрес или тревожност се търси медицинска помощ - професионалист в областта на психичното здраве - психиатър, обучен съветник или психолог, може спомогне да работи с чувствата на болният и да се справи със заболяването, злополуката или операцията.

Реконвалесценцията е периодът, в който тялото се възстановява от тежко заболяване, нараняване или операция. Могат да се наложат промени в начина на живот, за да се гарантира, че тялото има достатъчно време и почивка, за да се осъществи пълно възстановяване. Ако не се вземат мерки, психологическата травма след сериозно заболяване може да повлияе бъдещите решения, включително начина и качеството на  живот, както и общуването с други хора.

3.4, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Convalescence

https://www.merriam-webster.com/dictionary/convalesce

http://www.tbf.org.uk/convalescence.html

https://myheartsisters.org/2014/06/08/convalescence/

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/servicesandsupport/convalescence

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки