Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Фактори, влияещи върху здравното състояние на населението и контакта със здравните служби Лица, обърнали се към здравни служби във връзка с необходимостта от провеждане на специфични процедури и получаване на медицинска помощ Помощ, включваща използване на рехабилитационни процедури Друг вид физиотерапия

Друг вид физиотерапия МКБ Z50.1

Друг вид физиотерапия МКБ Z50.1 - изображение

В рубриката друг вид физиотерапия се разглежда лечебна и коригираща гимнастика.

Това е метод в рехабилитацията и кинезитерапията за укрепване и коригиране на неправилна стойка, отстраняване на болки в шията, гърба и раменният пояс. Някои от причините могат да са свързани с междудисковото пространства и в прешлените. Спондилолистеза или още известно като „разместване“ на един спрямо друг съседни прешлени.

Този вид физиотерапия включва физически упражнения за наместване, засилване и коригиране на паравертебралната мускулатура. Чрез освобождаването на притиснатите гръбначно мозъчни нерви се премахва ограничената подвижност и болката.

Изработва се индивидуален комплекс от гимнастични упражнения с оценка на причините на дискомфорта и заболяването. Някой от тези упражнения могат и да се изпълняват индивидуално в домашна среда. Обикновено около една седмица със занимания с рехабилитатор са достатъчни за правилното научаване на упражненията. Зaниманията могат да се провеждат в дома на пациента или в специално оборудван салон.

Необходимо е периодично посещение при рехабилитатор за проследяване на възстановяването и ефекта, а при нужда и за коригиране на упражненията.

Упражненията имат профилактичен и оздравителен ефект. Те изграждат стабилен и здрав мускулен корсет, придават свобода на движенията в гръбначният стълб, изгражда се правилна стойка (предотвратяване на нови заболявания и травми - хернии, разместване, прищипвания, блокажи), поддържане на активен тонус и деблокиращ ефект.

Лечебната гимнастика се определя в упражнения в мускули на гърба, седалището и коремна мускулатура, дихателни упражнения, упражнения за усукване на гръбначният стълб, както и упражнения с физиотерапевтични уреди (лост, шведска стена, тежести, ластици, тяужка, швейцарска топка и др.).

Започва се с леко натоварване и е съобразено с индивидуалните особености на даденият организъм. От положение в лицев лег или в тилен, преминавайки към упражнения от стоеж в седеж.

Лечебната гимнастика се препоръчва за профилактика при редица травми и заболявания. Някои от тях са професионални травми, външни фактори предизвикали нарушение в гръбначният стълб, болки в кръста, гърба и шията, начален стадий на дискова херния, сколиоза, болест на Бехтерев, радикулити, за бременни и следродилен период, болки при пренатоварване, компресионни фрактури на телата на прешлените. Други видове могат да са комплекс за гръбначно изкривяване, раздвижващи специални упражнения, раздвижване на професионални схващания, блокажи и др.

Продължителността на лечебната и коригиращата физкултура се провежда посредством индивидуалните потребности на даденият организъм.

3.7, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки