Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Външни причини за заболеваемост и смъртност Усложнения от терапевтични и хирургични интервенции Лекарствени средства, медикаменти и биологични вещества, причинили неблагоприятни реакции при терапевтично прилагане Други и неуточнени лекарствени средства и медикаменти Фармацевтични добавки

Фармацевтични добавки МКБ Y57.4

Фармацевтични добавки МКБ Y57.4 - изображение

Към рубриката фармацевтични добавки се отнасят следните препарати: аспартам, захарин, бутилиран хидроксианизол.

Аспартамът е изкуствен подсладител, който се използва като заместител на захарта в някои храни и напитки. В Европейския съюз той е кодифициран като E951. Аспартамът е метилов естер на аспарагиновата киселина. Аспартамът се хидролизира бързо в тънките черва. Дори и с прием на много високи дози (над 200 мг / кг) не се открива в кръвта поради бързото му разпределение.

Нежеланите лекарствени реакции при прием на аспартам са:

  • намалено зрение
  • намалено нощно виждане
  • болка в едното или двете очи
  • шум в ушите
  • главоболие
  • мигрена
  • замаяност
  • загуба на паметта
  • сънливост
  • тежка депресия
  • раздразнителност
  • агресия
  • безпокойство
  • безсъние
  • сърцебиене
  • тахикардия
  • задух
  • гадене
  • диария, понякога с кръв в изпражненията
  • болка в корема
  • болка при преглъщане
  • копривна треска
  • менструални промени
  • повишена чувствителност към инфекции

Захарин е изкуствен подсладител, който се използва в производството на различни храни и фармацевтични продукти. Той е 200-700 пъти по-сладък от захарозата и не увеличава нивото на кръвната захар.

Страничните ефекти на захарин са:

  • главоболие
  • затруднения в дишането
  • диария
  • кожни обриви
  • повръщане
  • алергични реакции
  • увеличаване на теглото

Бутилиран хидроксианизол (ВНА) е антиоксидант, който спада към групата фармацевтични добавки. Той е смес от две изомерни органични съединения, като се получава от 4-метоксифенол и изобутилен. Използва се като хранителна добавка с номер E320. Основната употреба на хидроксианизола е като антиоксидант и консервант в храни, опаковки за храни, фуражи за животни, козметика.

Нежеланите реакции на бутилиран хидроксианизол са:

  • гадене
  • повръщане
  • главоболие
  • диария
  • коремни спазми
  • кожни обриви
4.0, 9 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО