Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Токсично въздействие на вещества, предимно с нелекарствен произход Токсичен ефект от контакт с отровни животни Токсичен ефект от контакт с риба

Токсичен ефект от контакт с риба МКБ T63.5

Токсичен ефект от контакт с риба МКБ T63.5 - изображение

Токсичен ефект от контакт с риба може да се случи с различни видове риби, които отделят отрова при допир с тях. Тежестта на токсичен ефект от контакт с риба се определя от редица фактори: вида на рибата, състава и количеството на токсичния агент (невротоксини, хемотоксини и др.), възрастта и здравословното състояние на пострадалия и др.

 

Каменна рибаКаменната риба се счита за най-смъртоносната риба в света. Тя обитава Индо-тихоокеанския регион и северните австралийски води. Лежейки на морското дъно, тя се замаскира перфектно и изглежда точно като инкрустирана скала. Храни се с дребни риби и скариди и има на гърба си 13 шипове. Ужилването от каменната риба причинява мъчителна болка, огромно подуване и бързо развиваща се смърт на тъканите. Тежестта на симптомите зависи от дълбочината на проникване и броя на съответните шипове. Ефектите на отровата са мускулна слабост, временна парализа и шок, който може да доведе до смърт, ако не се лекува. Симптомите на ужилване от каменна риба включват: затруднено дишане, сърдечно-съдов колапс, силна болка на мястото на ужилването, побеляла кожа около мястото на ужилване, болки в коремната област, диария, гадене, повръщане, делир, припадък, повишена температура, мускулно потрепване, гърчове, парализа. Смъртни случаи са известни в Индо-тихоокеанския регион. Ужилване може да се случи и на брега на морето, не само във водата, тъй като каменната риба е в състояние да стои извън вода в продължение на 24 часа.

Риба балонДруга токсична риба е рибата балон. Тя може отрови човек освен при яденето й, а и при контакт с нея. Рибата балон съдържа тетрадотоксин - изключително мощен невротоксин и един от най-токсичните известни вещества, което води до тежка заболеваемост и често смърт. Рибата балон се намира във водите на целия свят. Учените са установили, че токсичната риба има уникални екзокринните жлези за секрецията на тетродотоксина. За тези риби тетрадотоксина служи като естествен защитен механизъм за отблъскване на хищниците. Хора без специално обучение нямат право да я приготвят за ядене. Понякога домашното приготвяне води до смърт. Най-честите симптоми на токсичен ефект от контакт с риба балон са изтръпване и парене на устата и езика, скованост, сънливост и несвързана реч. При тежки случаи е възможно да се развият атаксия, мускулна слабост, хипотония и сърдечна аритмия, последвани от мускулни спазми, парализа на дишането и смърт.

Морски драконМорските дракони представляват девет съществуващи вида риба с кафява разцветка и отровни шипове на първата им гръбна перка и хрилете. През деня морският дракон се заравя в пясъка, като само показва очите си. Всички видове са ограничени само до източната част на Атлантическия океан (включително Средиземно море). Ужилванията от морски дракон проникват през гумена подметка. Ужилването от морски дракон риба може да причини: силна болка, сърбеж, оток, скованост, гадене или повръщане, главоболие, коремни спазми, тремор. По-тежките случаи се проявяват и с: аритмия, недостиг на въздух, слабост, парализа, гърчове, хипотония, епизоди на загуба на съзнание. Много рядко има смъртни случаи.

Лъвска рибаЛъвската риба е ярко оцветена риба, намираща се обикновено в кораловите рифове, особено в плитките води на Индо-тихоокеанския регион. Тя има отровни шипове, които могат да причинят болезнени прободни рани. Смъртните случаи са рядкост. При ужилване се чувства незабавно силна болка. Бързо се развива оток на засегнатата част от тялото, което може да направи движението на крайниците много трудно. Ужилването може да причини също така гадене, затруднено дишане, парализа, конвулсии и колапс. Повечето хора оцеляват въпреки голямата болка.

Риба скорпионРибата скорпион живее в плитки води и остава през повечето време на пясъчни и каменисти дъна. Обикновено живее в топли тропически и субтропически морета, но се среща и в умерения пояс. Морските скорпиони са добре замаскирани, което ги прави трудно да се разграничат от скали и водорасли. Морски скорпиони имат различен брой гръбни шипове с отровни жлези. Ужилването причинява силна болка и оток на мястото на ужилването. Отокът може да се разпространи и да засегне целия крайник в рамките на минута. Освен локалните прояви, токсичен ефект от контакт с риба  скорпион включват: променено кръвно налягане (ниско или високо), делир, диария, припадък, променен сърдечна честота (ускорена или забавена), гадене и повръщане, парализа, недостиг на въздух, гърчове.

3.4, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Токсичен ефект от контакт с риба МКБ T63.5

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО