Травма на черепномозъчните нерви МКБ S04

Травма на черепномозъчните нерви МКБ S04 - изображение

Черепномозъчни нерви са 12 чифта нерви, които излизат от мозъчния ствол, преминават през отвори на черепната основа и отиват към периферията на тялото.

Черепмомозъчните нерви могат да се увредят при различни травми, но най-често това става при фрактура на черепната основа. При една четвърт от всички мозъчни травми се увреждат и черепно-мозъчните нерви. Тази травма на черепномозъчни нерви може да настъпи на работното място, у дома, при пътнотранспортни проишествия.

Различни черепни нерви предизвикват различни симптоми, в зависимост от това кой нерв е увреден.

Общи наранявания на черепните нерви

Най-често срещано увреждане при черепномозъчна травма е обонятелния нерв което води до промени в обонянието. Това увреждане може да настъпи при закрити и открити травми на главата, и при леки травматични увреждания на мозъка. Увреждане на лицевия нерв е също доста често срещано, което води до парализа на лицето. Мозъчна травма е втората най-честа причина за парализа на лицето, след парализа на Бел. Очедвигателения нерв, абдуценс и трохлеарния нерв са доста често срещани наранявания, които водят до парализи на очите, двойно виждане, и стеснени зеници.

По-рядко срещани наранявания на черепните нерви

Някои травми на черепномозъчните нервни са по-редки, но по-сериозно. Увреждане на зрителния нерв е доста рядко, но когато това се случи може да се наблюдава загуба на зрение или зрително поле. Травма на троичния нерв не е много често срещано явление и най-често се случва при нараняване на други черепно-мозъчни нерви. Наранявания на троичния нерв най-често се наблюдават поради проникващи наранявания на главата и лицеви фрактури. Когато троичния нерв е контузен, най-често се засяга средната и горната част на лицето. Увреждане на слухово-вестибуларния нерв, води до нарушено равновесие и загуба на слуха, и са свързани с темпорални костни фрактури.

Ефекти на черепно-мозъчни наранявания

Лицеви парези и парализа сериозни недостатъци за хора, чиято прехрана зависи от комуникацията лице в лице. Загуба на зрението, загуба на слуха, и загуба на мирис или вкус може значително да повлияе на качеството на живот и способността за извършване на било каква професия.

3.5/5 4 оценки

Видове Травма на черепномозъчните нерви МКБ S04

Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО

Травма на черепномозъчните нерви | мкб S04
Нов код
ОТКАЖИ

ЗАБОЛЯВАНЕТО е свързано към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival