Болка, некласифицирана другаде МКБ R52

Болка, некласифицирана другаде МКБ R52 - изображение

Болката е най-често срещания възбуден сетивен симптом. Болката е усещане с примитивен, емоционално - афективен характер, което съществува при почти всички живи организми.

Поради субективния характер на болката съвсем точна дефиниция, която да съчетава емоционалната, биологична и патофизиологична страна на този субективен сетивен феномен, не съществува. Когато тя е умерено изразена, болката е физиологична реакция на защита и предупреждение на организма за неблагоприятни външни и вътрешни въздействия. Тя сигнализира за опасност от болест и е чест симптом на различни нозологични единици. Организъм без болка се превръща в жертва на случайността.
Типичен случай са болните от сирингомиелия, при които отсъства чувството за болка и температура в определени области на тялото и крайниците. Те често са обезобразени от белези от изгаряния и наранявания. Болката не винаги е универсален механизъм за представяне на болест.

Различни видове деменции, тумори на мозъка и някои съдови заболявания могат да протичат без болка.
Болката се влияе от различни фактори. Безсънието, умората засилват чувството за болка. Денонощният ритъм влияе върху чувството за болка. Вечерно и нощно време, когато другите аферентации намаляват, чувството за болка е по-силно. Сезоните есен и зима засилват хроничните болки. Типът висша нервна дейност също оказват влияние върху субективното изживяване за болка. Меланхолиците по-трудно понасят болката, а сангвиниците- по-лесно. Болките при неврастеници са по-силни.

Различен болков праг съществува както между отделните индивиди, така и между половете и отделните раси. Жените по-лесно понасят болки от мъжете, въпреки че по-често страдат от хронични болки. Североамериканските индианци по-леко понасят болки, за разлика от по-южните раси. Болката отслабва при афективни състояния, хипноза, влияе се от стрес, внушения и други психически въздействия. Известни са случаи на афективни, хистерични и хипнотични анестезии.

Болката се причинява от ексцесивно дразнене на болковите рецептори (ноцицептори), които са свободни нервни окончания, от механични, термични, химически и възпалителни процеси. При това се отделят редица ендогенни вещества, които имат силен болков (алгогенен) ефект. Най-голямо значение имат простагландините, хистаминът, брадикинините, субстанция P, различни невропептиди и др. Ноцицептори се откриват по кожата, ставите, сухожилията, костите, вътрешните органи, зъбната пулпа, перидонталните лигаменти, менингите и менингеалните съдове и др.

Фантомна болка

Фантомните болки са с каузален характер и се наблюдават при пациенти с ампутирани крайници. Те усещат болка в несъществуващия крайник. Доказано е, че причината за този вид болка са доброкачествени тумори - невроми с произход от Швановите клетки на изрязания нерв, които се явяват източник на постоянно дразнене на нерва и създават постоянно възбудно огнище в сетивния анализатор.

4.3/5 7 оценки

Видове Болка, некласифицирана другаде МКБ R52

Симптоми и признаци при Болка, некласифицирана другаде МКБ R52

Всички

Лечение на Болка, некласифицирана другаде МКБ R52

Изследвания и тестове при Болка, некласифицирана другаде МКБ R52

Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО

Болка, некласифицирана другаде | мкб R52
Нов код
ОТКАЖИ
© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival