Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации Вродени аномалии на отделителната система Кистозна болест на бъбрека Други форми на кистозна болест на бъбреците

Други форми на кистозна болест на бъбреците МКБ Q61.8

Други форми на кистозна болест на бъбреците МКБ Q61.8 - изображение

Кистозната болест на бъбреците се отнася до широк диапазон от наследствени състояния, характеризиращи се с развитието на кисти в бъбреците.

Бъбреците са чифтен орган, който отстранява отпадните продукти от организма и поддържа нормалния баланс на течности и химикали в тялото.

Информация за анатомия на бъбреците може да прочетете тук:

Бъбречната кистозна болест, наричана още фиброкистоза, може да има много вариации - наличие на единична киста, множество кисти, медуларни кисти, дисплазия, фиброкистозна дегенерация и др. Кистите са обикновено с овална форма, изпълнени с течност, доброкачествени образувания.

Към МКБ "Други форми на кистозна болест на бъбреците" се отнасят заболявания, неразгледани е предходните рубрики, свързани с бъбречната кистоза болест:

Групата заболявания, обединяващи се под името кистозна болест на бъбрека, са наследствени, тоест причинени от дефекти и мутации в гени. Заболяванията се унаследяват автозомно-доминантно или автозомно-рецесивно.

Симптоматиката на заболяването може да варира в зависимост от броя, размерите и локализацията на кистите, както и патофизиологичните особености. При някои състояния клиничната картина се проявява в ранна възраст и дори пренатално, докато при други - в зряла възраст или дори протичат асимптоматично. В повечето случаи кистозната болест на бъбреците води до бъбречна недостатъчност.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата, анализ на урината и кръвта, както и образни изследвания - ултразвук, урография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс. В подкрепа на диагностицирането може да се извърши биопсия и генетичен тест.

Повечето заболявания от тази група нямат лек. Лечението е поддържащо. Насочено е към контрол на симптоматиката, редуциране и предотвратяване на усложненията и забавяне на напредването на болестта. Лечението включва прием на медикаменти, спазване на подходящ хранителен режим и модификации на начина на живот. В някои случаи може да се наложи дрениране на кисти или отстраняване на бъбрек. При развитие на бъбречна недостатъчност е необходима диализа или трансплантация на бъбрек.

4.8, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други форми на кистозна болест на бъбреците МКБ Q61.8

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Други форми на кистозна болест на бъбреците МКБ Q61.8

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия