Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Кървене от пъпния остатък на новородено

Кървене от пъпния остатък на новородено МКБ P51

Кървене от пъпния остатък  на новородено МКБ P51 - изображение

Пъпната връв свързва плода по време на вътреутробното му развитие с плацентата. Благодарение на нея бебето получава необходимите за растежа и развитието му хранителни вещества. След раждането пъпната връв се клампира, правят се лигатури, след което тя се прерязва. След това от нея се вижда само малък остатък, който се третира със спирт и върху него се поставя стерилна марлена шапчица. Прерязването на пъпната връв и превързването на пъпния остатък е специфична манипулация, при която е необходимо да се спазват правилата за стерилност, за да се предотврати евентуално инфектиране. В някои случаи може да се получи кървене от пъпния остатък на новороденото.

Причините за това усложнение могат да бъдат различни: травма, проблеми с кръвосъсирването на новороденото, инфектиране на пъпния остатък, отслабване на пъпната лигатура и други.

При новороденото нормална находка е откриването на засъхнала кръв около пъпа и по пелената. Патологично състояние е, когато има по-обилно кървене, изтичане на гноевидна течност или секрет с неприятна миризма.

Клиничните прояви на кървенето от пъпния остатък зависят от количеството загубена кръв. Детето е неспокойно, плаче, при инфекция температурата на бебето е повишена, може да се наблюдава изтичане на гноевидна течност от пъпната раничка. При по-голяма загуба на кръв при бебето се наблюдава симптоматика на хеморагичен шок: тахикардия (ускорена сърдечна дейност), олигурия, бледа кожа и лигавици.

Повече информация за различните състояния, водещи до кървене от пъпния остатък на новороденото можете да прочетете при:

Диагнозата се базира на изследване на кръв, урина, коагулационен статус, хемокултури и микробиологично изследване на секрет, взет от пъпната раничка.

Лечението се състои в стабилизиране на основните жизнени функции, прилага се антибиотик при наличие на инфекция, кръвопреливане – при загуба на по-голямо количество кръв, вливат се водно

4.4, 5 гласа

ВИДОВЕ Кървене от пъпния остатък на новородено МКБ P51

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО