Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Фетална кръвозагуба Фетална кръвозагуба от предлежащ съд

Фетална кръвозагуба от предлежащ съд МКБ P50.0

Фетална кръвозагуба от предлежащ съд МКБ P50.0 - изображение

Предлежащият съд (vasa praevia) е рядко срещано състояние, наблюдава се при 1 на 3 000 до 6 000 раждания. Кръвоносните съдове в рамките на плацентата или пъпната връв се намират между плода и родовия канал. Тези предлежащи съдове преминават външния отвор на цервикалния канал или се намират близо до него. Това състояние е високо рисково за плода. Ако съдовете бъдат наранени, се получава кървене, което е от феталната циркулация. Феталната кръвозагуба от предлежащ съд е сериозно състояние, което може да се окаже фатално за плода.

Vasa praevia може да не създава проблеми по време на бременността, но при руптурата на околоплодния мехур и изтичането на околоплодната течност, кръвоносните съдове могат да се наранят и това да доведе до вагинално кървене. За бебето загубата и на минимално количество кръв може да се окаже фатална. Друга опасност е липсата на кислород към плода.

Феталната кръвозагуба от предлежащ съд се наблюдава най-често при ниско разположена плацента, аномалии в плацентата (плацента с два лоба, добавъчна плацента и други), многоплодна бременност.

Клиничната картина включва класическата триада:

  • руптура на околоплодния мехур;
  • безболезнено вагинално кървене;
  • фетална брадикардия (забавяне на сърдечната дейност).

Vasa praevia се диагностицира трудно, но може да се открие при ултразвуково изследване. Клиничната картина също може да насочи към това състояние. Етиологията на кървенето се установява чрез преглед на бременната, ултразвуково изследване, кръвни тестове за оценка на хормоналните нива.

Диагнозата обикновено се потвърждава след раждането на бебето, след оглед на плацентата и околоплодните мембрани.

При силно изразена симптоматика и термин, който не е скоро, лекарят наблюдава състоянието на бременната, при необходимост жената се хоспитализира. По този начин при влошаване на състоянието на бебето могат да се предприемат своевременни мерки. Обикновено при поставена диагноза vasa praevia се предпочита цезаровото сечение като метод за родоразрешаване.

Лечението на феталната кръвозагуба от предлежащ съд е в зависимост от тежестта на състоянието. Терапията включва: преливане на кръвни продукти, вливане на водно-солеви разтвори, корекция на нарушения алкално-киселинния баланс, при необходимост кислородотерапия, интубация.

3.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО