Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Фетална кръвозагуба

Фетална кръвозагуба МКБ P50

Фетална кръвозагуба МКБ P50 - изображение

Феталната кръвозагуба е патологично състояние, при което бебето губи кръв. Количеството на изгубената кръв може да бъде различно – когато е над 30 мл последиците за плода често са тежки, дори фатални. Характерно за фетуса е, че изтичането и на малко кръв може да причини патология. Феталната кръвозагуба може да се наблюдава по време на бременността, при раждането или непосредствено след него, например при прерязването на пъпната връв на бебето.

Причините бебето да изгуби кръв могат да бъдат различни: наличие на предлежащ съд, нараняване или разкъсване на пъпната връв, при патология на плацентата, при фето-фетална или фето-майчина трансфузия и други.

Клиничните прояви на феталната кръвозагуба могат да бъдат различни, като най-често се наблюдава:

  • намаляване на активните движения на плода;
  • промени в сърдечната дейност, обикновено брадикардия (забавяне на сърдечната честота);
  • прояви на хеморагичен шок и други;

Диагнозата е трудна за поставяне. Изследванията, които регистрират евентуално проблемите с плода, са ултразвуковото изследване, записът с акушерски монитор, лабораторните изследвания. При ултразвуково изследване могат да се открият аномалии на плацентата, на пъпната връв. При фето-фетална трансфузия се виждат ясно промените при единия и другия близнак. Донорът получава ограничено количество кръв и по-малко хранителни вещества. При него е налице хиповолемия, която води до намалено отделяне на урина. Той значително изостава в своето развитие.

Чрез тези диагностични методи се установяват промените в реактивността на плода, промените в сърдечната му дейност. При тежките кръвоизливи и евентуална смърт на фетуса – сърдечна дейност не се регистрира.

Повече информация за различните състояния, водещи до фетална кръвозагуба, можете да прочетете при:

3.5, 2 гласа

ВИДОВЕ Фетална кръвозагуба МКБ P50

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО