Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Инфекциозни болести, характерни за перинаталния период Неонатален бактериален сепсис Неонатален сепсис, причинен от друг и неуточнен вид стафилококи

Неонатален сепсис, причинен от друг и неуточнен вид стафилококи МКБ P36.3

Неонатален сепсис, причинен от друг и неуточнен вид стафилококи МКБ P36.3 - изображение

Сепсис в неонаталния период могат да предизвикат различни видове стафилококи, както коагулазо-положителните като Staphylococcus аureus, така коагулазо – отрицателните. Към рубриката неонатален сепсис, причинен от друг и неуточнен вид стафилококи, могат да се отнесат инфекциите, причинени от коагулазо – отрицателни стафилококи. Основен техен представител е Staphylococcus epidermidis. Той е част от нормалната кожна флора на човека и макар и по-рядко може да се открие по лигавиците. Обикновено този стафилокок не е патогенен, но при хора с отслабена имунна система, може да предизвика инфекция.

Характерно за Staphylococcus epidermidis е това, че причинява вътреболничен сепсис в неонаталния период. Засягат се предимно недоносените бебета и тези, които са подлагани на различни интервенции като катетеризация и други.

Клиничната картина може да включва фебрилитет, кожно засягане, прояви от страна на дихателната система, нарушения в сърдечно-съдовата система, менингит и други.

Диагнозата се поставя чрез бактериологично изследване на различни материали (кръв, ликвор, урина и други). Лабораторните изследвания показват левкоцитоза с олевяване, а понякога левкопения. С-реактивният протеин е висок и фибриногенът обикновено е над 3,5 грам/литър. Могат да се направят бързи диагностични тестове като латекс аглутинация.

Когато не може да се установи точният причинител на инфекцията, говорим за неуточнен неонатален сепсис. Лекарят може да се насочи към стафилококите като причинител на сепсиса, ако инфекцията е възникнала в интензивно отделение. Известно е, че вътреболничните инфекции се предизвикват основно от Staphylococcus epidermidis и Staphylococcus аureus.

Лечението на неонатален сепсис, причинен от друг и неуточнен вид стафилококи, включва основно антибиотици. Вътреболничните инфекции се причиняват от бактерии, които са силно резистентни към много от антибиотиците, за това и лечението е доста трудно. Комбинират се различни медикаменти. Терапията зависи от флората. Ванкомицинът при инфекция със Staphylococcus epidermidis е доста ефективен. Други антибиотици, които могат да се приложат са: аминогликозиди, цефалоспорини, пеницилини. За подпомагане на лечението се прилагат антипиретици, кислород, венозно вливане на различни разтвори.

4.5, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Заболявания (МКБ)Хранене при...СимптомиНовиниФармакологични групи (Активни съставки):МикробиологияЛюбопитноАлт. медицинаИзследванияЛечения