Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Други родови травми Родова травма на лицето

Родова травма на лицето МКБ P15.4

Родова травма на лицето МКБ P15.4 - изображение

По време на раждането могат да се получат различни увреждания на лицето. В повечето случаи родовите травми на лицето са леки. Те включват най-често: охлузвания и конгестия (кръвонапълване), която води до специфичен цвят на кожата на лицето на новороденото. Тя е с червено-синква оттенък.

Факторите, които увеличават риска за тези увреждания са: раждане на едър плод или налагане на форцепс. Следите от инструмента по лицето на бебето преминават бързо и не се налага лечение. Когато охлузванията са с по-големи размери могат да се инфектират, тогава се налага антибиотична терапия.

Честа родова травма на лицето е конгестията. Тя се дължи на травмиране на кожата на бебето, което е под формата на множество малки точици (петехии), които се сливат. Това води до специфичното червено-синкаво оцветяване на лицето.

Това увреждане на бебето може да се наблюдава при:

  • продължително, усложнено раждане;
  • по-едър плод;
  • тесен таз на майката;
  • продължително задържане на главата на бебето в изхода на таза;
  • увиване на пъпната връв около шията на бебето.

Основният механизъм на получаване на тази травма е увеличеното налягане в областта на главата и венозния застой.

Лечение обикновено не се налага. Охлузванията преминават сами. Петехиите също се резорбират в първите 3 дни. Ако се открият по други части на тялото трябва да се изключи неонатална тромбоцитопения.

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО