Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Други родови травми Увреждане на далака при родова травма

Увреждане на далака при родова травма МКБ P15.1

Увреждане на далака при родова травма МКБ P15.1 - изображение

Увреждането на вътрешните органи по време на раждане е рядко срещано. Най-често се засягат черният дроб и слезката.

Увреждането на далака при родова травма представлява разкъсване на слезката или капсулата й по време на раждането. Увреждането на далака обикновено протича двуфазно. Първо поради травмата настъпва кръвоизлив в слезката, който с нарастването си разпъва нейната капсула. Вторият момент се изявява след различен период от време, когато капсулата на далака се разкъса. Тогава клиничната картина е особено манифестна.

Причините, които могат да доведат до увреждане на далака при родова травма, включват едър плод, тесен таз на майката (или тазово-фетална диспропорция), преципитирано (твърде бързо) раждане, седалищно предлежание, оказване на груба акушерска помощ и други.

Клиничната изява при увреждане на далака при родова травма се дължи предимно на кръвозагубата. Новороденото е отпаднало, бледо, с тахипнея (учестено дишане) и тахикардия (учестена сърдечна дейност), често не желае да суче. При настъпване на перитонит-илиус перисталтиката спира, коремчето се раздува, като бебето не отделя газове или мекониум (изпражнения). При масивен кръвоизлив настъпва срив на хемодинамиката и шок. Кръвното налягане става екстремно ниско, кожата е бледа и студена, новороденото не отделя урина.

При физикалното изследване се установява притъпление по фланговете на корема, палпаторна болезненост в областта на лявото подребрие, ниско кръвно налягане. Лабораторните показатели на хемоглобина, еритроцитите и хематокрита се понижават няколко дни след травмата. Ако се направи диагностична лапароцентеза (коремна пункция) се източва различно количество кръв.

За поставяне на диагнозата увреждане на далака при родова травма се правят нативна рентгенография на корема, при която се установява наличие на течност и раздути чревни гънки ако е настъпил перитонит-илиус. Ехографията и компютърната томография са особено полезни методи за откриването на точното място на травмата и количеството на кръвоизлива. Те помагат за отдиференцирането на други видове коремни травми като например родовото увреждане на черния дроб.

Лечението трябва да се извърши възможно най-бързо, тъй като травмата на слезката е животозастрашаващо състояние. Цели се направата на органосъхраняваща операция, понеже далакът е важен орган за подрастващия организъм. Разкъсването на слезката може да се третира чрез зашиване, лепене с тъканно лепило, електрокоагулация и други методи. Ако далакът е значително разкъсан, или опита за органосъхраняваща операция не може да спре кръвоизлива се предприема спленектомия (оперативно премахване на слезката). Понеже тя играе значителна роля в изграждането на имунната система на детето, част от нея трябва да се запази като се имплантира на друго място.

3.9, 10 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО