Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Родова травма на периферната нервна система Парализа на Klumpke при родова травма

Парализа на Klumpke при родова травма МКБ P14.1

Парализа на Klumpke при родова травма МКБ P14.1 - изображение

Парализата на Klumpke представлява долен тип парализа на раменния сплит. Засегнати са долните коренчета на брахиалния плексус С7,Сдо Т1. Това състояние е сравнително по-рядко от горния тип парализа (парализа на Erb). Този тип парализа обикновено се съчетава с увреждане на шийния симпатикус. То се изявява със синдрома на Клод-Бернар-Хорнер (свиване на зеницата, спадане на клепача и хлътване на очната ябълка) от страна на засегнатата ръка.

Парализата на Klumpke при родова травма се дължи на преразтягането на съответните нервни коренчета или пълното им изскубване от шийния отдел на гръбначния мозък.

Рискови фактори за развитието на парализа на Klumpke включват:

  • преципитирано (бързо) раждане;
  • изтърване на бебето;
  • раменна дистокия;
  • тазово-фетална диспропорция;
  • седалищно раждане;
  • многоплодна бременност;
  • теглене на главата на бебето по време на раждането и други.

Клиничната изява на парализа на Klumpke се забелязва веднага след раждането. Движенията на рамото и лакътя обикновенно са запазени, но бебето не може да движи китката и пръстите на ръката. Дланта е супунирана (завъртяна навън), китката може да е разгъната или сгъната, а пръстите са свити като "нокти на граблива птица".

При изследване на безусловните двигателни рефлекси се установява липса на рефлекс на Робинзон (при дразнене на дланта на бебето то трябва да прави хватателни движения) и този на Моро (при рязка промяна на положението на бебето то прави движения като при прегръдка).

Други методи, които спомагат за поставяне на диагнозата, са ЕМГ (електромиограма), чрез която се проверява проводимостта на нервните влакна и ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), с който се оглеждат меките тъкани.

Диференциална диагноза се прави с фрактура на ключицата, изкълчване на раменната става, септичен артрит на раменната става и други.

Лечението на парализа на Klumpke при родова травма се състои в лечебна гимнастика, масаж, електростимулация, прием на медикаменти подобряващи нервната проводимост като Нивалин и витамини от група В. При по-затегнати случаи със засягане на шийния симпатикус може да се обсъди неврохирургическа интервенция.

Прогнозата при парализа на Klumpke е по-лоша от горния тип раменна парализа. Могат да настъпят трайни увреждания на бебето, с контракутри на ръката и изоставане в развитието на телесната половина.

3.2, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Парализа на Klumpke при родова травма МКБ P14.1

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки