Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Родова травма на периферната нервна система Парализа на Erb при родова травма

Парализа на Erb при родова травма МКБ P14.0

Парализа на Erb при родова травма МКБ P14.0 - изображение

Парализата на Erb представлява горен тип парализа на раменния сплит (плексус брахиалис). Засегнати са само горните коренчета на нервното сплетение С5 и С6. Състоянието се среща средно веднъж на хиляда раждания.

Парализата на Erb при родова травма се дължи на преразтягане на коренчетата на раменния сплит или пълното им изскубване от шийния отдел на гръбначния мозък.

Рискови фактори за увреждането на раменното сплетение са тазово-феталната диспропорция, седалищно предлежание с мануална екстракция на главата, раменна дистокия на плода, многоплодна бременност, преципитирано (твърде бързо) раждане, изтърване на бебето и други.

Клиничната изява се забелязва веднага след раждането. Бебето не може да движи ръката в раменната си става, а движенията в китката са запазени. Ръката е в трайна аддукция (прибрана към тялото), лакътят е екстензиран (обтегнат), а предмишницата е пронирана (завъртяна навътре). При изправяне на бебето ръката увисва, а при изследване на рефлекса на Моро болната ръка не взима участие.

Диференциална диагноза на парализата на Erb при родова травма се прави с други родови травми като фрактура на ключицата, изкълчване на раменната става, фрактура на раменната кост и други.

За поставяне на диагнозата може да се използва ядрено-магнитен резонанс или направата на електромиограма, чрез която се проверява проводимостта на брахиалния плексус.

Лечението на парализата на Erb се състои в лечебна гимнастика, масаж, физиотерапия (електростимулация, топли процедури), прием на медикаменти, подобряващи нервната проводимост като Нивалин и други. Ръката на детето трябва да се поставя в антагостична позиция с абдукция (отвеждане) на рамото, сгъване на лакътя под прав ъгъл и обръщане на дланта към лицето.

Горният тип парализа на раменния сплит е с добра прогноза и с адекватно лечение развитието и движението на ръката на бебето се подобрява отлично до четири-пет месеца.

3.0, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Парализа на Erb при родова травма МКБ P14.0

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки