Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Родова травма на окосмената част на главата Увреждане на окосмената част на главата при раждане, неуточнено

Увреждане на окосмената част на главата при раждане, неуточнено МКБ P12.9

Увреждане на окосмената част на главата при раждане, неуточнено МКБ P12.9 - изображение

Нараняванията на новороденото, които се получават в резултат на механични въздействия по време на родилния процес, са известни като родови травми. Те се срещат при 2 до 6 % от всички новородени. Може да се засегнат различни органи и системи – кожа, подкожие, нервната система, опорно-двигателния апарат и други. Често се наблюдава засягане на скалпа, което може да бъде леко нараняване или по тежко увреждане със засягане на подлежащите тъкани и кости.

Когато не може да се установи конкретната причина за настъпилото увреждане скалпа на бебето, то се класифицира в рубриката увреждане на окосмената част на главата при раждане, неуточнено.

Етиологията на това увреждане може да бъде различна. Сред най-честите причини са:

  • преждевременно раждане;
  • едър плод;
  • многоплодна бременност:
  • седалищно предлежание;
  • използване на форцепс, вакуум екстрактор и други.

Диагнозата се поставя след раждането на бебето. Извършва се преглед на детето, физикални и инструментални изследвания. С рентгенографията се установяват счупвания на черепните кости. Може да се направи компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс за по добра визуализация на мозъчните структури.

Лечението на  увреждането на окосмената част на главата при раждане, неуточнено, зависи от неговата тежест и вида на увреждането. В по-леките случаи не се налага терапия, а в други като наличие на масивен хематом се прави пункция. При инфектиране на нараняванията и нагнояване се включва антибиотик.

4.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО