Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Родова травма на окосмената част на главата

Родова травма на окосмената част на главата МКБ P12

Родова травма на окосмената част  на главата МКБ P12 - изображение

В рубриката родова травма на окосмената част  на главата са включени състояния засягащи окосмената част на главата причинени по време на раждането.

В тази категория са включени:

Етиологията на тези състояния показва, че най-често се касае за приложени акушерски инструменти по време на раждането, а като предразполагащи фактори се посочват недоносеност, големи размери на плода, пелви-фетална диспропорция, неправилно предлежание на плода.

Като цяло най-често се касае за повърхностни наранявания, но при по-тежко протекло раждане може да има съчетание и с травми на нервната система.

Най-леката форма на родова травма на окосмената част на главата е капут сукцеданеум (caput succedaneum) или подутина на мястото на предлежанието. Смята се за физиологичен и представлява оток на меките тъкани на главата, обикновено преминава за около 24-48ч.

Най-честата травма на окосмената част на главата и сравнително безобидна в медицинско отношение е кефалхематомът - патологично състояние засягащо новороденото с образуване на хематом от субпериостално кървене. Причина за това състояние е притискане на черепните кости на плода към костите на таза и родилния канал по време на раждането. За разлика от капут сукцеданеум е ограничен в рамките на една кост - върху париеталните кости, по–рядко върху окципиталната кост. Резорбцията на хематома е продължителна - най-често в рамките на 8 седмици.

Диагнозата се поставя на базата на оглед, палпация и провеждне на някои инструментални изследвания за отхвърляне на подлежаща съпътстваща патология от страна и на нервната система.

Усложненията, които могат да настъпят са при масивни кръвоизливи жълтеница на новороденото, анемия, засягане на общото състояния. Необходимо е винаги да се мисли за подлежаща скрита патология като счупване на черепни кости, вътречерепен кръвоизлив, а при продължително кървене и да се изключи вероятността за отклонения от коaгулационния статус.

Лечението на леките форми на родовата травма на окосмената част на главата е предимно консервативно. При по-тежките форми се налага болнична терапия с провеждане на интензивни поддържащи грижи.

Профилактиката се състои в избягване ползването на травмиращи медицински инструментариум и груби акушерски намеси по време на раждането, рационално избиране на най-подходящата родоразрешителна методика.

3.0, 7 гласа

ВИДОВЕ Родова травма на окосмената част на главата МКБ P12

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО