Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Вътречерепно разкъсване и кръвоизлив, причинени от родова травма Мозъчен кръвоизлив при родова травма

Мозъчен кръвоизлив при родова травма МКБ P10.1

Мозъчен кръвоизлив при родова травма МКБ P10.1 - изображение

По време на раждането могат да се получат редица травми на бебето. Мозъчният кръвоизлив при родова травма представлява изтичането на кръв в мозъчната тъкан по време на родилния процес.

Има редица рискови фактори, при които мозъчния кръвоизлив е значително по-често състояние. Такива са: едър плод, тесен таз на майката, недоносеностт на плода, хипоксия на плода и други.

Срещат се три основни причини за появата на мозъчен кръвоизлив при родова травма: тежка хипоксия на плода, патологично раждане и груба акушерска намеса.

  • Хипоксията на плода се среща при усукване на пъпната връв, сърдечна или дихателна недостатъчност на майката, отлепване на плацентата и други. Поради намаленото кислородно съдържание в кръвта на бебето, метаболизмът преминава в анаеробен и настъпва метаболитна ацидоза. Това води до повишена пропускливост на кръвоносните съдове и образуване на тромби и кръвоизливи.
  • Грубата акушерска намеса включва налагането на форцепс, използването на вакуум-екстрактор, прийом на Кристелер (при който се притиска горната част на корема на майката за улесняване на родовия процес) и други. При тях се получава компресия на бебешката глава.
  • Под тежко раждане се разбира преципитирано раждане, седалищно предлежание на плода, тазово-фетална диспропорция и други. Тук увреждането се дължи както на хипоксията на плода така и на механичното разкъсване на кръвоносните съдове.

Клиничната картина на мозъчния кръвоизлив при родова травма се дължи на притискането на мозъчната тъкан от кръвта и зависи от големината и местоположението на кръвоизлива. Изявата може да настъпи веднага след раждането или след различен период от време. Голямата колекция от кръв в голям процент от случаите води до неонатална смърт. Клиничната изява може да включи симптоми като: клонично-тонични гърчове, сомнолентност, кома, отслабени до липсващи рефлекси (включително и сукателен), дихателни и сърдечни смущения, понижена или повишена телесна температура, вратна ригидност, болезнен писклив плач, парализа на отделни части от тялото и други.

Диагнозата мозъчен кръвоизлив се поставя, след като се направи компютърна томография на главата. На мястото на кръвоизлива се вижда хиперденсна сянка. От лабораторните изследвания се следи нивото на еритроцитите, хемоглобина, хематокрита, АКР (алкално-киселинно равновесие), факторите на кръвосъсирването и други.

Лечението на мозъчен кръвоизлив при родова травма е предимно симптоматично. Важно е да се поддържа хомеостазата на детето с подаване на кислород, контролиране на водно-електролитния баланс и т.н. Прилага се манитол за отбременяване на мозъчния оток, витамин К и С за стабилизиране на кръвоизлива. При гърчове се поставят противогърчови медикаменти като фенобарбитал и диазепам.

Прогнозата на мозъчния кръвоизлив при родова травма е различна според големината и разположението на кръвоизлива. Срещат се последствия като неонатална смърт, умствено изоставане, детска форма на епилепсия, детска церебрална парализа и други.

4.1, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Мозъчен кръвоизлив при родова травма МКБ P10.1

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО