Други усложнения, причинени от спинална или епидурална анестезия в послеродовия период МКБ O89.5

Други усложнения, причинени от спинална или епидурална анестезия в послеродовия период МКБ O89.5 - изображение

Други усложнения, причинени от спинална или епидурална анестезия в послеродовия период са рядко срещани състояния, които включват хематом или инфекция.

Най-честата причина за сформирането на хематом като усложнение след спинална или епидурална анестезия са множество убождания и неуспешни опити за анестезия, при което става нарушаване целостта на някой съд.

Други причина, която може да доведе до хематом е неправилна техника на анестезиолога.

За възникването на инфекция основно значение имат неспазването на правилата за асептика и антисептика при извършване на манипулацията.

Клиничната картина при други усложнения, причинени от спинална или епидурална анестезия впослеродовия период е характерна.

При хематом клиничната картина се изразява с болка в съответната област, която се засилва при движение. Обикновено хематома не е с големи размери поради ограниченото пространство, в което се сформира.

При наличие на инфеция се наблюдават типичните симптоми, които се наблюдават при възпалителен процес. Налице са зачервяване, оток, болка, повишена локална температура. При генерализиране на процеса може да стигне до менингоенцефалит изразяващ се с типичната неврологична симптоматика. При тези случаи живота на пациента е в реална опасност. Необходимо е да се предприемат спешни и адекватни мерки.

За диагнозата на тези усложнения основно значение се отдава на анамнезата(данни за спинална или епидурална анестезия), клиничната картина, лабораторрните изследвания (могат да спомогнат за установяването на инфекция), образни изследвания (КАТ посредством, който може да установи наличие на хематом, както и неговата локализация).

Лечението на други усложнения, причинени от спинална или епидурална анестезия в послеродовия период не е лесна задача. То се осъществява предимно в реанимация от специализирани екипи.

2.3/5 4 оценки
Други усложнения, причинени от спинална или епидурална анестезия в послеродовия период | мкб O89.5
Нов код
ОТКАЖИ
© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival