Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения, свързани предимно с послеродовия период Акушерска емболия Друга емболия, акушерска

Друга емболия, акушерска МКБ O88.8

Друга емболия, акушерска МКБ O88.8 - изображение

Друга емболия, акушерска включва мастната емболия.

Мастната емболия е вид емболия, която се среща рядко в акушерството и се развива след тежко раждане при значително нараняване на меките тъкани.

Мастните емболи са малки, но и многобройни, и по този начин имат широко разпространено въздействие.

Симптоматиката при мастната емболия се появява 1-3 дни след травматичното нараняване и може да бъде белодробна изразяваща се с недостиг на въздух и хипоксемия, неврологични изразяваща се с възбуда, делириум или кома, дерматологична с петехиален обрив или хематологична изразяваща се с анемия и нисък брой тромбоцити.

Смъртността при мастната емболия е приблизително 10-20%.

Патогенезата на мастна емболия се изразява в механична обструкция, локална агрегация на тромбоцити и еритроцити. Освобождаването на мастни киселини от мастните глобули също причинява локално токсично увреждане на ендотела.

Клинично друга емболия, акушерска се характеризира с ранна персистираща тахикардия - над 11 удара/минута, тахипнея, повишена температура - над 38,5С, хипоксемия, хипокапния, тромбоцитопения, понякога леки неврологични симптоми, бъбречна дисфункция, жълтеница, петехиален обрив.

Прояви на централната нервна система се изразяват в обърканост, ступор, кома, ригидност, конвулсии. Мозъчен оток допринася за влошаването на неврологичния статус.

Мастните емболи могат да преминават през венозната система към белите дробове и да запушат белодробни капиляри, вследствие на което да се развибелодробно сърце при липса на адекватна компенсаторна пулмонална вазодилатация.

Диагностицирането на друга емболия, акушерска може да бъде трудно.

Лабораторните изследвания са неспецифични.

Образните изследвания, предимно рентгенографията на гръдения кош - показва увеличени дифузни двустранни белодробни инфилтрати и рамките на 24-48 часа.

Чрез компютърна томография на глава могат да се открият дифузни петехиални кръвоизливи на бялото вещество.

Лечението на мастна емболия е поддържащо и се изразява в адекватна оксигенация и вентилация, стабилизиране на хемодинамиката, прилагане на кръвни, рехидратация, профилактика на дълбока венозна тромбоза.

4.2, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО