Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения, свързани предимно с послеродовия период Други послеродови инфекции Други инфекции на пикочо-половите пътища след раждане

Други инфекции на пикочо-половите пътища след раждане МКБ O86.3

Други инфекции на пикочо-половите пътища след раждане МКБ O86.3 - изображение

Други инфекции на пикочо-половите пътища след раждане се характеризира с наличие на възпалителен процес в пикочо-половота система след раждане, който не може да бъде точно локализиран.

Като инфекция на пикочните пътища без уточнена локализация се определя наличие на възпалителния процес в уринарния тракт, причинен от различни патогенни или условно-патогенни микроорганизми.

В зависимост от локализацията на възпалителния процес се различават: нефрит (възпалителен процес локализиран в бъбрека), пиелонефрит (възпалителен процес локализиран в пиелокаликсната система на бъбрека), цистит (възпалителен процес локализиран в пикочния мехур) или уретрит (възпалителен процес локализиран в пикочния канал).

Множество микроорганизми могат да причинят инфекция на пикочо-половите пътища, но най-честите причинители са грам - отрицателните бактерии от рода на E. coli, които проникват най-често по възходящ път. Други възможни причинители могат да бъдат стафилококи, стрептококи, протеуси, гъбички и някои вируси.

Родилките са предразположени към инфекция на пикочните пътища, тъй като са с по-къса уретра.

Други родилки, които имат висок риск за развитие на послеродова инфекция на пикочните пътища са болните от захарен диабет, пациентки с имунодефицитни състояния, пациентки с постоянен уретрален катетър, с вродени малформации на пикочната система или нефролитиаза и други.

Най-често клиничната картина при други инфекцията на пикочните пътища след раждане се характеризира с повишена телесна температура, парене при уриниране, често уриниране, промяна в цвета на урината, поява на кръв в урината, спонтанна или палпаторна болка в кръста, по хода на уретерите или ниско долу в корема и други.

За да се постави диагнозата е необходимо да се извършат редица изследвания.

От тях нaй-голямо значение имат:

  • Сутрешна порция стерилна урина (за да се докаже наличието на конкретен инфекциозен агент, както и да се установи неговата чувствителност към антибиотици).
  • Ехография на урогениталната система (за да се установят различните вродени малформации).
  • Рентгеново контрастно изследване (също може да има съществено значение за поставянето на диагнозата).

Лечението при други инфекции на пикочо-половите пътища след раждане се изразява в приложение на антибиотици, уроантисептици, и аналгетици, и премахване на рисковите фактори за развитие на повторна инфекция.

3.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО