Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Други усложнения на раждането и родоразрешаването, некласифицирани другаде Други уточнени усложнения на раждането и родоразрешаването

Други уточнени усложнения на раждането и родоразрешаването МКБ O75.8

Други уточнени усложнения на раждането и родоразрешаването МКБ O75.8 - изображение

Други уточнени усложнения на раждането и радоразрешаването включва усложнението коагулопатия.

По време на всяка бременност настъпват промени в хемостазата.

В организма на всяка бременна се наблюдава активация на тромбоцитите, коагулационните и фибринолитични механизми.

Това има съществено значение за утеро-плацентарното кръвообращение и противодейства при евентуална кръвозагуба по време на бременността, раждането или ранния пуерпериум.

Хемостазата система намалява кръвозагубата посредством регулация на компонентите на съдовата стена, циркулиращите тромбоцити и протеини.

От други уточнени усложнения на раждането и радоразрешаването голямо значение има дисеминираната интравазална коагулопатия.

Това чредсталява, тежко усложнение, което може да се наблюдава по време на раждането или родоразрешението и се дължи на активиране на процесите на съсирване.

Състоянието се характеризира с образуване на множество фибринни отлагания в малките кръвоносни съдове на различни органи, което води до тяхната увреда поради лошото кръвоснабдяване.

Намаления лумен на съдовете води до увреждане на еритроците, които хемолизират.

Отлагането на фибрин води до активиране на фибринолизата, за което свидетелства повишаването на новото на фибрин деградиционните продукти. В последствие се явява тенденция за увеличено кръвотечение.

Състоянието се характеризира с изчерпване на фибриногена, тромбоцитите и факторите на съсирването затова това състояние се нарича още консумативна коагулопатия.

Честотата на това усложнение е около 1:500 раждания.

Най-честите причини за възникването на това състояние са абрупциото на плацентата, задържан мъртъв плод, еклампсия, missed abortion, масивна и обилна кръвозагуба.

Различават се три фази на дисеминирано интравазално съсирване:

  • I-ва фаза на хиперкоагулабилитет.
  • II-ра фаза на консумация.
  • III-та фаза на фибринолиза.

Клиничната картина се характеризира се с кървене от гениталиите, мястото, където е поставен абуката и хирургично възстановения разрез.

Диагнозата се поставя на базата на клиничната картина и извършването на специфични лабораторни изследвания.

Лечението на това усложнение е изключително трудно. Осъществява се от анестезиолог-реаниматор, като в зависимост от фазата, то е различно.

4.2, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО