Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Други усложнения на раждането и родоразрешаването, некласифицирани другаде Закъсняло раждане след изкуствено пукване на околоплодния мехур

Закъсняло раждане след изкуствено пукване на околоплодния мехур МКБ O75.5

Закъсняло раждане след изкуствено пукване на околоплодния мехур МКБ O75.5 - изображение

Закъсняло раждане след изкуствено пукване на околоплодния мехур се среща сравнително рядко, но може да доведе до различни усложнения, които могат да засегнат, както майката, така и плода.

Изкуственото пукване на околоплодания мехур се нарича амниотомия. То се извършва със специален за целта инструмент, като акушера плъзга инструмента по пръстите на изследващата ръка и тактилно определя кога върха на инструмента е достигнал до околоплодните ципи. След това с леко движение на инструмента нарушава целостта на околоплодните ципи.

В случаите, когато околоплодния мехур се пукне изкуствено преди наличие на голямо разширение или преди да започне активната и регулярна родова дейност има реална опасност за закъсняло раждане. Такова нарушаване на целостта на околоплодния мехур се нарича преждевременно пукване на околоплодния мехур.

В голям процент от случаите изкуственото, преждевременно пукване на околоплодния мехур се използва за индукция на раждането, особено при наличие на подходящ статус, който се изразява в центриране, размекчаване, скъсяване и известно разширение на маточната шийка.

Рисковете при закъсняло раждане след изкуствено пукване на околоплодния мехур се изразяват в наличие на възможност за незрялост на плода (най-вече на неговата дихателна система) и наличие на ареактивна матка, която все още не е готова за родилен процес, дори и след последващото приложение на окситоцин и простагландини.

Нарушаването на целостта на околоплодните ципи в 60-90% води до появата на регулярни и силни маточни контракции вследствие на което настъпва раждане. Понякога обаче такива не се появяват и се наблюдава закъсняло раждане, което крие повишена опасност от усложнения, които могат да засегната, както майката, така и плода.

За диагнозата закъсняло раждане след изкуствено пукване на околоплодния мехур основно значение има липсата на регулярни и ефективни маточни контракции, след изкуственото пукване на околоплодния мехур.

Когато липсва появата на маточни контракции след изкуственото пукване на околоплодния мехур е удачно приложението на медикаменти, предизвикващи маточни контракции, като простагландини или окситоцин.

3.2, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО