Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Послеродово кръвотечение Други кръвотечения непосредствено след раждането

Други кръвотечения непосредствено след раждането МКБ O72.1

Други кръвотечения непосредствено след раждането МКБ O72.1 - изображение

Други кръвотечения непосредствено след раждането се срещат сравнително често.

Обикновено след раждането на плацентата матката остава отлично контрахирана, които се установява посредством палпация през предна коремна стена.

Контракцията и ретракцията на мускулните влакна предизвикават компресия на маточните кръвоносни съдове, при което кървенето намалява или спира напълно.

Към други кръвотечения непосредствено след раждането принадлежат:

  • Кръвотечение след раждането на плацентата.
  • Послеродово кръвотечение (атонично).

След раждането и отделянето на плацентата, може да се наблюдава продължаващо и засилващо се генитално кръвотечение , което да се дължи на следните причини:

  • Налични разкъсвания засягащи матката, маточната шийка, влагалището и перинеума. Установяването на разкъсванията става посредством огледа с валви, а лечението се изразява във възстановяване на разкъсванията с атравматична игла и резорбируем конец.
  • Хипотония или атония на матката характеризиращ се с намален или липсващ тонус на матката - понякога кръвотечението в плацентарния и в ранния следплацентарен период се дължи на намалена или липсваща съкратителна способност на матката.

Най-често причините за други кръвотечения непосредствено след раждането са родилна слабост или прекомерно силнародилна дейност и бързото раждане. Като има значение патологичното преразтягане и изтощение на маточната мускулатура от многоводие, многоплодие, възпалителни и дегенеративни процеси на матката и др.

Понякога кръвотечението настъпва без видима причина.

Клиничната картина при атония на матката е характерна. Маточната хипотония и атония се изявява с мека, заоблена матка, стояща високо до и над пъпа, и с налично кръвотечение. Като външния масаж привежда матката в контракция, чрез която се изгонва наличния кръвен съсирек, кръвотечението намалява, но за съвсем кратко време след отново се засилва поради отпускане на маточната мускулатура.

Вследствие на кръвозагубата кръвното спада, кожа и видими лигавици бледи, наблюдава претъмняване пред очите, шум в ушите. Дишането става повърхностно и се забавя. Родилката може да изпадне в безсъзнание.

Майчината смъртност се дължи на кръвозагубата, закъснялата екстракция (изхвърляне) на плацентата, липса на подготовка с борба срещу кръвотечението и острата анемия.

Лечението и овладяването на други кръвотечения непосредствено след раждането не е лесна задача.

При наличие на кръвотечение без наличие на задържани плацентарни части се извършва следните мероприятия:

1) Изпразване на пикочния мехур - чрез катетеризация, като се следи часовата урина. Пълният пикочен мехур пречи на свободното изтичане на събралата се в матката кръв.

2) Осигуряване на венозен път и инжектиране на тонизиращи маточни средства (окситоцин, метергин или простагландини), както и водно-електролитни разтвори.

3) Масаж на матката в областта на фундуса, който води до контрахиране на матката. Посредством метода на креде се изтласква насъбраната кръв и съсиреци в маточната кухина и матката се превежда в контракция. Контракцията се поддържа с масаж в областта на фундус утери.

Добре е ако след масажа и приложението на утеротонични медикаменти матката се преведе в контакция и кървенето намалее значително. На фундуса може да се постави торбичка с лед или пясък, която да поддържа контракцията.

4) При неуспех от горните мерки се прибягва до мануална ревизия на матката като се търсят в нея плацентарни части, кръвосъсиреци и ципи. Вътрешната ръка остава в матката свита в юмрук, а външната ръка масажира матката над коремната стена (бимануална палпация).

5) Ако тези средства се окажат неефикасни се прибягва към маточна - влагалищна тампонада. То представлява марлено руло поръсено с антисептични средства. То престоява 8 - 12 часа и се изважда след контрахиращи матката средства. Ако тампонада пробие се прибягва към оперативни методи за хемостаза.

6) Ако се касае за тежка атония на матката се прави хистеректомия (премахване на матката). Преди нея обаче временно кръвоспиране може да се постигне чрез притискане на аортата или чрез защипване на маточните артерии през страничните влагалищни сводове.

7) Прилагат се кръвозаместващи разтвори, плазма, декстран, хемодекс,албумин, кръвопреливане по преценка на лекуващия акушер.

8) Провежда се щателна хемостаза (кръвоспиране) с кръвоспиращи средства - калциев глюконат, децинон, ПАМВА, витамин С.

9) Борба с ацидозата посредством въвеждащи алкилиращи средства (натриев хидроген карбонат).

10) В реанимационната програма се включват и сърдечни средства за стабилизиране на сърдечната дейност на родилката.

11) Овлажняващият подаден кислород действа ободряващо на родилката, а при тежки случаи се извършва интубация и изкуствено обдишване на болната с обогатен кислород.

12) Провежда се профилактика с антибиотици през първите 4-5 дена след раждането. Като са възможни и късни усложнения.

2.8, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО