Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Други акушерски травми Акушерска травма, неуточнена

Акушерска травма, неуточнена МКБ O71.9

Акушерска травма, неуточнена МКБ O71.9 - изображение

Акушерската травма засягаща мекия родов канал се характеризира със засягане на различни органи и тъкани се наблюдава при над 90% от жените.

За акушерската травма голямо значение имат броя раждания, вродени аномалии на гениталиите на родилката, големината на плода, прекарани в миналото възпалителни заболявания, налични сраствания и продължителността на раждането.

Една сравнително рядка, но сериозна акушерска травма е руптурата на матакатапо време на раждане, която най-често се дължи на малостойност на стената в резултат на прекарани оперативни вмешателства, вродени аномалии на матката, многораждания.

Други акушерски травми, които могат да се наблюдават са:

  • Руптура на перинеума.
  • Руптура на влагалището.
  • Руптура на маточната шийка.
  • Хематоми на таза.

Голяма част от посочените увреждания са сериозни и могат да доведат до сериозни усложнения. при наличие на обилна кръвозагуба може да се развие хеморагичен шок, който да застраши живота на бременната.

Клиничната картина при руптура на матката е характерна и е различна при заплашваща и станала маточна руптура.

Клиничната картина при руптура на перинеума, влагалището и маточната шийка се владее от обилната кръвозагуба и болковият синдром.

Диагнозата при акушерска травма се поставя посредством специфичната клинична картина и огледа с валви след раждането.

При руптура на матка има специфични симптоми, които насочват към заплашваща и станала руптура.

Лечението се изразява в хирургична интервенция имаща за цел възстановяване на разкъсването. Необходимо е да се спазват строго правилата за асептика и антисептика. Операцията се извършва под анестезия.

3.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО