Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Други акушерски травми Акушерски хематом на таза

Акушерски хематом на таза МКБ O71.7

Акушерски хематом на таза МКБ O71.7 - изображение

Акушерски хематом на таза са сравнително рядко, но сериозно усложнение, което може да се наблюдава след раждане.

Хематомите на таза представляват натрупване на кръв в тъкани, органи и глухи пространства поради нарушаване целостта на съдове в тази област.

Най-честата причина за акушерски хематом на таза е травмата по време на раждането. По-често се наблюдават хематоми при тежки, травматични, продължителни раждания, при които има множество тежки разкъсвания с различна локализация и големина.

Честотата на хематомите е средно 1:600 раждания.

Към акушерски хематом на таза принадлежат:

  • Акушерски хематом на перинеум.
  • Акушерски хематом на влагалище.
  • Акушерски хематом на вулва.

Причината за хематомите е майчината травма и налични заболявания, които предразполагат към възникване на хематом.

Перианеалния хематом се характеризира с кръвта се събира в пространството между кожата на перинеума и подлежащите тъкани.

Вагиналният хематом по локализация е супрафасциален, разположен над тазовата диафрагма.

Вулварният хематом е суперфициален, като при него кръвта се събира в пространството между m.levator ani и кожата на перинеума и вулвата.

Разкъсаните съдове, които най-често предизвикват образуване на хематоми са a.pudendalis и a. cervicovaginalis.

Клиничната картина при наличие на хематом се характеризира с болка, подуване, оток и промяна в цвета на кожата.

За диагнозата основно значение има огледа и клиничната картина. Наблюдава се напрегнато и болезнено при палпация ливидно подуване. При наличие на големи хематоми може да се наблюдава и промяна в ПКК.

Лечението на акушерски хематом на таза зависи от тяхната големина, локализация и техния вид.

Лечението е консервативно в случаите, когато хематомите са с големина до 5 см и не се уголемяват с напредване на времето.

Хематомите с големина над 5 см и тези, които продължават да нарастват подлежат на оперативно лечение.

Преди предприемане на оперативната интервенция е необходимо родилката да е със стабилна хемодинамика, което се постига с адекватна реанимация.

Оперативната интервенция се изразява в дезинфекция и извършването на разрез в най-изпъкналата и напрегната долна част на хематома. Наличната кръв и съсиреци се евакуират посредством марли и аспирация. Ако се установи наличие на кървящи съдове се извършва тяхното лигиране. Когато кървенето не може да бъде спряно е добре да се поставят дренове. Прилага се щателна дезинфекция и тоалет.

3.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО