Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Разкъсвания на перинеума в хода на раждането Втора степен на разкъсване на перинеума в хода на раждането

Втора степен на разкъсване на перинеума в хода на раждането МКБ O70.1

Втора степен на разкъсване на перинеума в хода на раждането МКБ O70.1 - изображение

Втора степен на разкъсване на перинеума в хода на раждането може да се получи ако не се направи епизиотомия.

Втора степен на разкъсване на перинеума в хода на раждането се характеризира с разкъсване на задната комисура, вагиналната мукоза, кожата на перинеума, засягат фасции и мускулна тъкан, но не се достига до сфинктерите на ректума.

Перинеалното разкъсване настъпва от преразтягане при "прорязване" на главичката на плода, започва от задната комисура и бързо се разпространява надолу през перинеума към ануса и навътре към влагалището.

Често разкъсванията навлизат и се разпространяват във влагалището, като могат да бъдат едностранни или двустранни.

Основни причини за втора степен на разкъсване на перинеума на перинеума в хода на раждането са:

  • Едър плод.
  • Наличие на неправилни предлежания.
  • Намалена еластичност на тъканите, която се наблюдава при възрастни първескини и при налични цикатрикси от стари разкъсвания.
  • Преципитирано раждане.
  • Неправилно водене на раждането.

Диагнозата втора степен на разкъсване на перинеума в хода на раждането се поставя при внимателен оглед след всяко раждане, като по този начин се определя степента на перинеално разкъсване.

Лечението се изразява във възстановяване на разкъсването, тъй като по този начин се профилактира "зеенето" на вулвата, възходящите инфекции и гениталните изпадания на влагалище, матка и други генитални органи.

4.2, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия