Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Затруднено раждане поради аномалии в таза на майката Затруднено раждане поради други аномалии в таза на майката

Затруднено раждане поради други аномалии в таза на майката МКБ O65.8

Затруднено раждане поради други аномалии в таза на майката МКБ O65.8 - изображение

При наличие на аномалии в костния таз на бременната, раждането протича много по-трудно, а понякога такова е невъзможно да се осъществи.

Главата на плода остава високо както при първескини, така и при многораждали.

Често се наблюдава неправилно ориентиране на главата на плода спрямо входа на таза.

Поради непълноценно образуван пръстен на съприкосновението, след възникването на маточните контракции задните води преминават покрай предлежащата част преразтягат долния полюс на околоплодния мехур и често той се пука вследствие на което околоплодните води изтичат. Съществува повишен риск от пролабиране на пъпната връв и дребна детска част.

Вследствие на маточните контракции върху предлежащата глава често се образува родилен оток -caput succedaneum.

Затруднено раждане поради други аномалии в таза на майката се наблюдават при наличие на таз с тумори и екзостози.

Туморите изхождащи от костния таз се установяват предимно по задната тазова стена по сакралната кост и сакрококцигеалните стави.

Най-често наблюдаваните тумори са остеоми и остеосаркоми.

Екзостозите се наблюдават предимно на местата на съединението на костите с хрущялите, най-често в областта на промонториума и симфизата.

Когато туморите и екзостозите са с големи размери, те деформират таза на бременната и представляват непреодолима пречка за нормалното раждане.

3.2, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО