Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Медицински грижи за майката, свързани със състоянието на плода и околоплодния мехур и възможни усложнения в хода на родоразрешаването Медицински грижи за майката при други установени или предполагаеми патологични състояния на плода Медицински грижи за майката при друга форма на изоимунизация

Медицински грижи за майката при друга форма на изоимунизация МКБ O36.1

Медицински грижи за майката при друга форма на изоимунизация МКБ O36.1 - изображение

Медицински грижи за майката при друга форма на изоимунизация са задължителни, поради висок риск от увреждане на плода.

АВО-изоимунизацията представлява вид кръвногрупова несъвместимост между майката и плода, която се наблюдава единствено в случаите, когато майката е кръвна група О, а бебето А, В или АВ.

Вследствие на това различие в кръвните групи майчината имунна система произвежда антитела от клас IgG срещу еритроцитите на бебето.

Образуваните антитела преминават през плацентарната бариера, свързват се с феталните еритроцити, което представлява процеса на изоиумунизация.

Антителата маркират еритроцитите за унищожаване в слезката, като така настъпва хемолиза изразяваща се в разрушаване на червените кръвни клетки вследствие на което се развива анемия.

Медицински грижи за майката при друга форма на изоимунизация са задължителни, поради значителна възможност от увреждане на плода.

Изявата при АВО-изоимунизация на плода е значително по-лека в сравнение с резус - несъвместимостта.

Основната причина за това е незрелостта на феталните еритроцити, които са с по-малко антигенни детерминанти от тези на възрастен с кръвна група А или В, а от друга страна наличието на извънеритроцитни кръвногрупови субстанции в биологичните течности в тъканите на плода свързват преминалите през плацентата анти-А и анти-В-антитела.

Клинично този вид изоимунизация се характеризира с поява на жълтеница преди 24-тия час, която се дължи на отделения от хемолизата неконюгиран билирубин, който е мастноразтворим пигмент и се натрупва в кожата.

Медицински грижи за майката при друга форма на изоимунизация се изразяват в хоспитализиране на бременната и наблюдение на състоянието на плода.

Извършват се множество изследвания, които показват моментното състояние, както на майката, така и на плода.

Медицински грижи за майката изискват повишено внимание и наблюдение на бременната с цел преминаване към спешно родоразрешение в случай, че състоянието на плода се влоши.

Всяка бременна подлежи на хоспитализация. Извършват се множество изследвания, за да се добие представа за състоянието на майката и плода. Извършват се предоперативни консултации.

При този вид изоимунизация рядко се достига до сериозна анемия и така основното лечение при АВО - изоимунизация на плода и новороденото е фототерапията, като при това билирубина от кожата претърпява фотоокисление и може да се отделя с жлъчката и урината.

4.5, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО