Остър вагинит МКБ N76.0

Остър вагинит МКБ N76.0 - изображение

Острият вагинит е възпалително заболяване на влагалището и е най-честата гинекологична патология при жените.

Острият вагинит може да се класифицира като:

  • инфекциозен (причинен от гъбички, бактерии, протозои или вируси)
  • неинфекциозен (от физични и химични фактори)

Инфекциозният остър вагинит се дължи на контаминация на влагалището с патогенни микроогранизми. Това може да стане по сексуален път, при въвеждане на чужди тела във влагалището, плуване в замърсени водни басейни и т.н.

Най-честият от острите вагинити е кандидозния (vaginitis candidomycotica). Причинява се от дрождоподобни гъбички от род Candida. Те са естествени обитатели на устната кухина и храносмилателния тракт на човека. За да предизвикат възпаление са необходими някои условия за тяхното свръхразвитие, които намалят естесвените защити на влагалището. Такива например са: бременност, захарен диабет, прием на антибиотици, прием на кортикостероиди, прием на цитостатици, прием на хормонални медикаменти и други.

Клинично протича с болка, парене и дразнене в гениталната област, особено по време на секс или уриниране. От влагалището изтича обилно бяло течение, с неприятен кисел мирис и вид на пресечено прясно мялко. При колпоскопия се установява зачервяване и оток на външните полови органи и влагалището, което е изпълнено с белезникава течност.

Даигнозата се поставя при взимане на секрет за микроскопично и микробиологично изследване.

Лечението се провежда с обща (през устата) и локална терапия (глобули, гелове и кремове), включваща имидазолови производни (клотримазол, флуконазол), нистатин и други комбинирани медикаменти. Необходимо е да се лекуват едновременно всички полови партньори, като по време на лечението сексуалните контакти се преустановяват. Кандидозната инфекция често рецидивира, но не води до тежки усложнения.

Друг често срещан остър вагинит е трихомоналния (vaginitis trichomonalis). Етиологичният му причинител е едноклетъчен паразит от клас Камшичести- Trichomonas vaginalis. Инфектирането става предимно по полов път, като влагалището е първичното огнище. В последствие се обхващат вестибуларните (Бартолиновите) жлези, уретрата и пикочния мехур. При жените има манифестна клинична изява, докато при мъжете трихомонсната инфекция протича безсимптомно, рядко с уретрит, епидидимит или простатит.

Инкубационният период на трихомоналния остър вагинит е от 4 дни до 3 седмици. Субективните оплаквания включват болка и дразнене при уриниране, тежест ниско в корема, а от вагината изтича обилен воднист флуор, с пенест вид и неприятна миризма.

 Диагнозата се поставя след гинекологичен преглед, при който се установява "газирано" влагалищно съдържимо и петнисто зачервяване на влагалищните сводове. Нужно е да се вземе секрет за нативна микроскопия и посявка.

Лечението се състои в прием на антибиотици от нитро-5-имидазоловата група (метронидазол, флажил, трихомонацид) през устата и/или локално.

Друг специфичен причинител на остър вагинит е Gardnerella vaginalis. Той може да е нормален обитател на женската полова система, но при определени условия се разсраства патогенно. Инфекцията може да се предава и по сексуален път, като при мъжете протича без оплаквания.

Субективната симптоматика е цапащ бельото, обилен лошо миришещ генителен флуор. Обективно влагалищните стени са зачервени и покрити със сивкав зловонен секрет.

Диагнозата се поставя след колпоскопия и взимамане на секрет за директна микроскопия.

Лечението е с препарати от групата на нитро-5-имидазолите.

Към остър вагинит принадлежи Херпесният остър колпит се предизвиква от Herpes simplex virus 2. Инфекцията се предава при сексуален контакт. При вагиналната локализация везикулозният стадий е значително скъсен (до няколко часа), а след него остават ерозии по стените на влагалището.

Клинично се изявява с обилен генитален флуор, общо неразположение, висока телесна температура и тазов дискомфорт.

Диагнозата се поставя според оплакванията, с провеждане на колпосопично и вирусологично изследване.

Лечението се провежда с вирусостатици.

Неинфекциозните остри вагинити се предизвкиват от някои фактори като ползване на интимни дезодоранти, синтетично бельо, дезинфектанти и т.н. Протичат с неприятно усещане и бяло течение.

Лечението се състои в отстраняване на причината, седящи бани с антисептични разтвори.

3.1/5 11 оценки

Симптоми и признаци при Остър вагинит МКБ N76.0

Всички

Лечение на Остър вагинит МКБ N76.0

Изследвания и тестове при Остър вагинит МКБ N76.0

Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО

Остър вагинит | мкб N76.0
Нов код
ОТКАЖИ
© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival