Салпингит и оофорит МКБ N70

Салпингит и оофорит  МКБ N70 - изображение

Салпингит и оофорит представляват възпалителни процеси засягащи маточните тръби и яйчниците.

Възпалението на яйчниците, може да бъде под влиянието на различни причини, като най-често по съседство от възпалителен процес засягащ маточните тръби (салпингит).

Когато възпалителния процес обхване едновременно маточната тръба и яйчника се касае за аднексит.

Като възпалителният процес може да бъде едностранен или двустранен.

Към салпингит и оофорит принадлежат:

  • Остър салпингит и оофорит
  • Хроничен салпингит и оофорит
  • Салпингит и оофорит, неуточнен

Най-честите причинители за салпингит и оофорит за полово предаваните инфекции, най-често гонорея и хламидиаза.

Освен по възходящ път, в яйчниците инфекцията може да попадне и по низходящ път от чревната флора. Туберкулозното възпаление, което се наблюдава много рядко на яйчниците възниква по кръвния ток.

Патофизиологията при салпингит и оофорит е специфична.

По възходящ път инфекцията достига маточните тръби. При лимфогенното разпространение на инфекцията първоначално се засяга интерстициума на тръбата, а лигавицата й се засяга вторично и значително по-слабо. Тръбата се изпълва със серозен, а после с гноен ексудат. Образуват се малки абсцеси между гънките. Отворът на маточната тръба към коремната кухина се запушва, като гнойният ексудат се намира в запушената тръба и може да достигне размери на мъжки юмрук като често се засяга и Дъгласовото пространство.

Вътрешната повърхност на маточната тръба се покрива със серозни налепи, които по-късно се превръщат в масивни сраствания между тръбата, яйчника и съседните тазови органи. По съседство яйчникът се покрива от фиброзни налепи, които го превръщат в т.нар. " брониран яйчник", което води до смущения в овулационните процеси. Входната инфекция към яйчника е неговият хилус и разкъсалия се фоликул или жълтото тяло (CL) при интраканикуларна (през тръбите) инфекция.

Клинична картина салпингит и оофорит е специфична и зависи от тежестта на възпалителния процес.

  • Остър салпингоофорит - характеризира се с болков синдром, симптоми на перитонеално дразнене - гадене, метеоризъм, по-рядко повръщане. Наблюдава се засилено бяло течение, което често се предхожда от болков синдром. Маточно кървене възниква само ако има съпътстващо възпаление на маточната лигавица (ендометрит). Друг важен симптом е високата температура. При вагинален преглед и раздвижване на маточната шийка се установява болка, а матката е размекната и уголемена.
  • Подостър салпингоофорит - водещ е болковият синдром, но с по-малка интензивност.
  • Хроничен салпингоофорит - Болковият синдром намалява, повишена температура и перитонеално дразнене няма. В около половината от случаите има менструални смущения, поради анатомични и функционални промени на яйчника. Безплодието също е честа характерна черта.
  • Рецидивен салпингоофорит - често протича с периоди на затихване и обостряне поради остатъчни абсцеси, незасегнати от антибиотичното лечение. При тази форма отново се наблюдава повишаване на температурата, пулсът се ускорява. При засягане на съседни органи се установява чести затруднения в дефекацията (изхождането) и микцията (уриниране).

Диагнозата салпингит и оофорит се поставя се от гинеколог след гинекологично изследване, вземане на материал за микробиология, ехографско изследване на яйчниците и тръбите и матката и други изследвания по негово усмотрение. Пускат се лабораторни изследвания, при които могат да се установят повишена кръвна утайка (СУЕ), левкоцити.

Лечението при салпингит и оофорит се провежда от лекар специалист по акушерство и гинекология като обикновено след микробиологични изследвания се провежда комбинация с широкоспектърен антибиоти с метронидазолови препарати.

При запуснати случаи с образуване на гнойни колекции е необходима хирургическа намеса за евакуиране на гнойното съдържимо.

2.8/5 14 оценки

Видове Салпингит и оофорит МКБ N70

Симптоми и признаци при Салпингит и оофорит МКБ N70

Всички

Лечение на Салпингит и оофорит МКБ N70

Всички

Изследвания и тестове при Салпингит и оофорит МКБ N70

Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО

Салпингит и оофорит (АДНЕКСИТ) | мкб N70
Нов код
ОТКАЖИ

ЗАБОЛЯВАНЕТО е свързано към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival