Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Тубулоинтерстициални болести на бъбреците Обструктивна и рефлуксна нефропатия Друга обструктивна и рефлуксна уропатия

Друга обструктивна и рефлуксна уропатия МКБ N13.8

Друга обструктивна и рефлуксна уропатия МКБ N13.8 - изображение

Анатомичната и физиологична промяна в бъбреците, която настъпва под влияние запушване на пикочните пътища и връщането на урина от пикочния мехур към уретерите, и некласифицирана в друго МКБ, се нарича друга обструктивна и рефлуксна уропатия.

В резултат на обструкцията на пикочните пътища или рефлуксът (връщането) на урина, уретерите и пиелокаликсната система на бъбреците се дилатират.

Бъбреците не могат да преодолеят високото налягане в уретерите и бъбречната филтрация спира.

Настъпва бъбречна недостатъчност, при която бъбречния паренхим е изтънен, а чашките са разширени.

Причините за друга обструктивна и рефлуксна уропатия са разнообразни:

  • неоплазма на пикочния мехур, уретрата, уретера, простатата или на съседни органи;
  • сраствания (адхезии) в малкия таз или коремната кухина;
  • нарушена инервация на пикочния мехур и други.

Клиничната изява на обструктивната и рефлуксна уропатия протича с оплаквания като тъпа болка в кръста или в малкия таз, гадене, повръщане, често и болезнено уриниране, намалено количество на урината под 500 милилитра за денонощие, отоци по крайниците, изтъняване на струята на урината, често нощно уриниране, поява на кръв в урината и други.

За да се постави точната диагноза за друга обструктивна и рефлуксна уропатия са необходими редица обективни изследвания.

Такива са ехография на коремни органи и тези от малък таз, КАТ (компютърно-аксиална томография), ексреторна урография, цистоскопия, цистография и други. От лабораторните изследвания се ползват пълна кръвна картина, проследяване на остатъчните азотни тела в серума (креатинин, урея), PSA (простат специфичен антиген) и други.

Лечението цели дренирането на урината (чрез постоянен или временен катетър) докато се открие основната причина за обструктивната и рефлуксна уропатия. Тя трябва да се премахне консервативно или оперативно.

Усложненията, които могат да настъпят при обструктивна и рефлуксна уропатия са например хидронефроза, пионефроза (инфектиране на задържаната урина), уросепсис, остра бъбречна недостатъчност и други.

3.0, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Друга обструктивна и рефлуксна уропатия МКБ N13.8

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия